Ankara Aşılama Tedavisi

Aşılama tedavisi Ankara, anne adayı bireyden alınan yumurtaların döllenme için uygun olması durumunda laboratuvar ortamında kaliteli ve hareketli spermler ile birleştirilip rahmin içine yerleştirilmesi mantığına dayanan infertilite yani kısırlık tedavisidir. Aşılama tedavisi sayesinde yumurta en yüksek konsantrasyon ve kalitede spermler ile buluşturulup döllenmesinden ötürü anne adayı bireyin gebe kalma şansı artmaktadır. Aşılama tedavisinin öncelikli hedefi, tüplere ulaşan kaliteli sperm mevcudunun arttırılıp anne adayı bireyin gebe kalma şansını yükseltmektedir. Aşılama tedavisi, tüp bebek yönteminden farklıdır; çünkü aşılama tedavisi aracılığıyla spermin kendisi yumurtaya ulaşıp onu döllemektedir.

Baba adayı bireyin sahip olduğu sperm kalitesi ile sperm sayısında önemli bir oranda herhangi bir bozukluğun olmaması, aşılama tedavisini başarıya ulaştırmaktadır. Bununla birlikte, işlemin gerçekleştirilebilmesi için spermin yumurtaya ulaşıp onu döllemesi hususunda anne adayı bireyin tüplerinin en az bir tanesinin açık olması lazımdır. Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın aşılama tedavisi üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişebileceksiniz.

Aşılama Tedavisi Kimlere Uygulanmaktadır?

Aşılama tedavisi; penis sertleşmesi problemi bulunan, sperm sayısı ile spermin hareketliliği yeterli olmayan, sperm hücrelerine zarar veren antikorlara sahip olan, orta seviyede endometriozis olan,  sebebi açıklanamayan infetilite yani kısırlık yaşamakta olan ve retrogad ejekülasyon (boşalmanın penis ağzı yerine zıt yönde idrar kesesi içine olması) olan hastalara uygulanmaktadır. Baba adayının sahip olduğu sperm hücrelerinin hareket, sayı ve morfolojisinin yani normal görünümlü sperm yüzdesinin aşılamanın mümkün olduğu sınırlar dahilinde olması ve anne adayı bireyin tüplerinden en az bir tanesinin açık olması, aşılama tedavisinin gerçekleştirilebilmesi adına aranan temel koşullardır.

Aşılama Tedavisi İçin Yapılması Gereken Tetkikler Nelerdir?

Aşılama tedavisi için kadınların ve erkeklerin yaptırması gereken tetkikler bulunmaktadır. Aşılama tedavisi için kadın bireyden istenen tetkikler arasında; FSH ile LH (reglin 2. ve 4. Gününde), Prolaktin, Progesteron (reglin 21. gününde), TSH, tanısal laparoskopi ya da histeroskopi, rahim ile tüplerin değerlendirilmesi amacıyla rahim filmi, sistemik ve lokal jinekolojik muayene ve yumurtalıkların kapasitesinin değerlendirebilmesi için hormon profili testi yer almaktadır. Bununla birlikte, erkek bireyden istenen tetkikler arasında; serolojik testler, hormon profili, MAR testi, detaylı morfolojik değerlendirme, yıkama sonrası sperm değerleri, semen analizi, sperm sayısı ile hareketliliği ve sistemik ve lokal fiziki muayene bulunmaktadır.

Aşılama Yönteminin Avantajları Nelerdir?

Aşılama yönteminin belirli avantajları bulunmaktadır. Aşılama yönteminin en kritik avantajları arasında spermin, yeni atılmış ve tüpler aracılığıyla tutulmuş olan yumurtaya olabilecek en yakın mesafede bırakılması yer almaktadır. Aşılama yöntemi sayesinde mukus tıkacı, vajenin yani vajinanın asit ortamı ve tüplere kadar çıkması gereken yolu içine alan yaklaşık olarak 10 santimetrelik kısım atlatılmaktadır. Bu neticede, rahim içerisinde konuşlanmış olan hareket eden tüycüklerin yardımı sayesinde sperm, yumurta ile birleşip en uygun bölge olan tüplerde kalmaktadır. İlaç tedavilerinin sağlamış olduğu yardım dolayısıyla aşılamanın yapılmasından evvel yumurta sayısı ile yumurtanın kalitesi arttırılır ve daha sonra yumurtacıkların boyutu 20 milimetreye ulaştığı vakit anne adayı bireye yumurta çatlatma iğnesi yapılmaktadır. Aşılama için en uygun zaman dilimi çatlatma iğnesinin yapılmasının ardından 24 ila 36 saat içerisindedir.

Aşılama Yönteminin İşlem Süresi Ne Kadardır?

Aşılama yöntemi; ağrı yaratmayan, sancısız ve oldukça basit bir şekilde anne ile baba adaylarına uygulanan bir yöntemdir. Aşılama yöntemi, yaklaşık olarak birkaç dakika içerisinde gerçekleştirilmektedir. Aşılama yöntemine dair anne adayı bireyin korkmasına neden olacak herhangi bir problem söz konusu değildir. Yöntemin uygulanmasından sonra anne adayı bireyin 15 ila 20 dakika boyunca dinlenmesi elzemdir. Dinlenme süresinin ardından anne adayı bireyin günlük hayatına dönmesine engel olacak hiçbir sorun bulunmamaktadır.

Aşılama İşlemi Nasıl Yapılır?

Aşılama işlemi, enjektörün anne adayı bireyin rahminin içine hiçbir sorun olmadan girmesini sağlayacak ekipmanların anne adayının vajinal bölgesine yerleştirilmesiyle başlamaktadır. Uygun koşulların, enjektörün anne adayı bireyin rahminin içine girmesi adına sağlanması gerekmektedir. Uygun koşulların sağlanması ile birlikte baba adayı bireyden alınan kaliteli ve yüksek sayıdaki spermler anne adayı bireye transfer edilmektedir. Bu işlem, sadece birkaç saniyede gerçekleştirilmektedir. Bu işlem sonrasında aşılama işlemi tamamlanmaktadır.

Aşılama işlemine başlanması adına anne adayı bireyin regl döneminin ikinci ya da üçüncü gün en uygun zamandır. Aşılama işleminin yapılmasından evvel rahim ile yumurtalıkların ultrason aracılığıyla kontrol edilmesi lazımdır. Rahmin içerisinde polip ile miyomun vb. yumurtalıklarda ise kistin olmadığına emin olunması ile birlikte yumurta geliştirici ilaç tedavisine başlanmaktadır. Yumurta geliştirici ilaçlar, aşılama tedavisinin ilk aşamalarından biridir. Yumurta geliştirici ilaçlar iğne veya hap biçiminde olabilmektedir. Yumurta geliştirici ilaçların uygulanabilmesi adına, genel olarak, akşam vakti tercih edilmektedir. Yumurta geliştirici ilaçlara başlamak için anne adayı bireyin reglin üçüncü ya da dördüncü gününün beklenmesi gerekmektedir. Bu ilaçların her gün aynı vakitte ve doktor tarafından belirlenmiş olan dozda alınması önerilmektedir. Tüm bunlara ek olarak, hekim tarafından belirlenmiş olan tarihte yumurta gelişiminin kontrolünün yapılması da kritik bir öneme sahiptir. Bazı durumlarda anne adayı bireyin yumurta gelişimi amacıyla doktor kontrolünde ilaç kullanılması önerilebilmektedir. Eğer ilaç kullanımı önerilmiş ise anne adayı, bu ilaca reglinin beşinci gününde başlamalıdır. İlaç kullanımı günde 1 veya 2 kez olması koşulu ile 5 gün boyunca olmalıdır. Bununla birlikte, aşılama tedavisinden önce gerekli olan testlerin yapılması gerekmektedir.

Aşılama İşleminin Ardından Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle, anne adayı birey, aşılama işleminin ardından kesinlikle 15 ila 20 dakika boyunca dinlenmelidir. Aşılama işleminin 12 ila 14 gün sonrasında kanda gebelik testinin (beta-hCG) yapılması lazımdır. Aşılama işlemi yapıldıktan sonra anne adayı birey, doğum yapana değin ağır yük kaldırmayıp ağır iş ve spor benzeri aktivitelerden uzak durmalıdır. Bununla birlikte, işlemin ardından adet (regl) ağrısına benzeyen ağrı, sancı ve az miktarda kanamanın olması muhtemeldir. Aşılama işlemi yapılmasından sonraki süreçte cinsel ilişkide bulunulmakta herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Aşılama Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?

Normal cinsel ilişki ile kıyaslandığında hamilelik oranında yaklaşık olarak %10 ila %20 civarında artışın olması, aşılama tedavisi neticesinde sağlanabilmektedir. Bununla birlikte bu başarı, infertilite yani kısırlığa bağlı olarak değişebilmektedir. İşlemin bir kereden fazla uygulanması anne adayı bireyin hamile kalması olasılığını da arttırmaktadır. Lakin, 6 veya 7 defa tedavinin denenmesinin ardından eğer herhangi bir sonuç alınamıyor ise işlemi tekrar etmenin bir anlamı yoktur. Sadece aşılama tedavisi yapıldığı vakit, başarı olasılığı %3 ila %5 arasında seyir etmektedir. Aşılama işlemi yapılmaksızın yumurta gelişimi hap ile sağlanırsa başarı olasılığı %5 ila %7 arasında değişmektedir. Hem aşılama işlemi yapılmaksızın yumurta gelişiminin iğne ile sağlanması durumunda başarı olasılığı hem de aşılama tedavisinin yanında hap ile yumurta gelişimi sağlandığında başarı olasılığı %8 ila %10 civarındadır. Aşılama tedavisi ile birlikte iğne aracılığıyla yumurta gelişimi mümkün kılındığında başarı olasılığı %17 ila %20 arasındadır. İnfertilite yani kısırlık süresine ve yaşa bağlı olan bazı durumlarda ise aşılama tedavisi uygulanmadan direkmen tüp bebek ve mikroenjeksiyon yöntemlerine başvurulması gerekmektedir.

Aşılama mı Tüp Bebek mi?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftin yaşı, yapılmış olan test sonuçları ve önceden denenen tedavi ile bu tedavilere verilen yanıtın doğrultusunda aşılama veya tüp bebek tedavisine başvurulmaktadır. Bu sebepten ötürü, anne ile baba adaylarının tedavisinde kullanılacak olan metot her hastada farklılık göstermektedir.

Aşılama Tedavisi Fiyatları 2021

Aşılama tedavisinin fiyatı Ankara şehirden şehre, klinikten kliniğe ve uzmandan uzmana değişmektedir. Aşılama tedavisi için ödenen ücret; yumurta takibini, sperm yıkamayı, değerlendirmeyi ve aşılamayı kapsamaktadır. Bununla birlikte, aşılama tedavisinde kullanılan metotlar, yapılan testler ve tetkikler, tercih edilen ilaçlar ve kullanılan kataterin markasına bağlı olarak da aşılama tedavisi için istenen ücret farklılık göstermektedir. Aşılama fiyatları 2021 için bize ulaşın.