Çikolata Kisti Tedavisi Ankara

Çikolata kistleri, günümüzde sıklıkla görülebilmektedir. Ciddi sağlık sorunları doğuran çikolata kistleri hızlıca büyüyüp kadın bireyin rahminde başta kısırlık olmak üzere pek çok problem ile hastalığa neden olabilmektedir. Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın çikolata kisti tedavisi Ankara üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişebileceksiniz.

Çikolata Kisti Nedir?

Ankara çikolata kisti, bir kadının rahminin içerisinde bulunan ve adet zamanında dökülmekte olan endometriuma benzeyen dokular, rahmin dışarısında etkin olduğu zaman problemlerin doğmasına neden olur. Çikolata kisti, aynı zamanda endometriozis hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Endometriozis hastalığı, yapışıklıkların kistleşmesi noktasında görülmektedir. Endometrium, kişinin rahminin içinde yer alan dokuları taklit eden rahim yapışıklıkları olup çikolata kisti olan endometriozis hastalığına sebebiyet vermektedir. Rahim yapışıklıkları, kişinin vücudunun diğer kısımlarında da görülebilmektedir. Rahim içi dokusu, alt karın bölgesinde bulunan organlara ve karın zarına yapışabilmektedir. Bu durum, bir takım sorunların doğmasına neden olmaktadır. Bu rahim içi dokular yumurtalıklarda meydana gelir ve çikolata kistinin oluşumuna sebep olabilmektedir.

Çikolata Kisti, Vücutta Nerelerde Görülmektedir?

Rahmin yüzeyi ile arka boşluğundaki bölgelerde, tüplerde, yumurtalıklarda, idrar torbasında, üreterlerde, eski ameliyat yerlerinde, rektumda ve kalın bağırsakta çikolata kisti yani endometriozis hastalığı görülmektedir.

Çikolata Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Endometriuma benzer dokular, çikolata kistinin oluşmasına sebebiyet vermektedir. Çikolata kistlerin görülmesi her kadında farklı olmaktadır. Dolayısıyla, hastalığın farklı bulgulara sahip olması da olasıdır. Çikolata kisti, ağrılı adet dönemi, idrar yaparken yanmanın olması, cinsel ilişkide bulunurken meydana gelen ağrı hissi, yorgunluk, burun kanamaları, adet esnasında ishal, gebe kalamama, nedeni olmayan kasık ağrıları ve regl (adet) düzensizlikleri gibi çeşitli bulgularda ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte, çikolata kistinin bulguları hiçbir şekilde ve zamanda görülemeyecek bir durumda da olabilmektedir.

Çikolata Kisti Nasıl Teşhis Edilir?

Çikolata kisti oldukça zor teşhis edilen bir rahatsızlıktır. Çikolata kistleri yani endometriozis hastalığı, bir kadının yumurtalıklarında ya da vücudunun diğer bölgelerinde kistleşmenin oluşmasına neden olmaktadır. Bulgular, rahim içi dokularının kistleşmesinin ardından görülebilmektedir ve bu kistleşme durumu, çikolata kistinin teşhis edilmesini de hızlandıran bir etmendir. Ağrılı adet dönemleri ya da sebepsiz karın ağrıları yaşayan bir kadının jinekolog muayenesi esnasında çikolata kistine sahip olduğu kolaylıkla saptanabilmektedir. Jinekolojik ve ultrason muayenesi, kan testleri ( CA 125, CA 19-9) ve biyopsi çikolata kistinin kolay bir şekilde teşhis edilmesini sağlamaktadır.

Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Çikolata kistinin ortaya çıkardığı etkilere bağlı olarak ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahaleler tercih edilebilmektedir. Rahim içi dokusunu ve çikolata kistinin büyümesinin engelleyen hormon ilaçları, çikolata kistini tamamıyla tedavi etmemektedir. Doğum kontrol hapları, Gonadotropin salgılatıcı hormon ve Progestin benzeri ilaçlar, hormonları kontrol edip çikolata kistinin büyüyüp genişlemesini durdurmaktadırlar.

Çikolata Kisti Tedavisinde Cerrahi Operasyon

Bazı durumlarda ve koşullarda, ilaç tedavisi çikolata kistinin tedavisi noktasında yeterli olmayabilir. Bu husustan ötürü çikolata kistlerini tamamen ortadan kaldırmak adına hasta, cerrahi operasyon geçirebilmektedir. Çikolata kisti ameliyatı, genel olarak, genel anestezi altında laparoskopi ile birlikte yapılmaktadır. Bununla birlikte ameliyat, hem açık hem de kapalı ameliyat olarak gerçekleştirilebilmektedir. Laparoskopi eşliğinde yapılan çikolata kisti ameliyatı, estetik kaygılar ile hissedilen ağrının oldukça az olmasından ötürü genellikle en fazla tercih edilen yöntemdir. Çikolata kisti ameliyatının açık ameliyat olarak gerçekleştirilmesi durumu, batın içerisinde yer alan ileri seviyedeki yapışıklıkların olmasından dolayıdır. Çikolata kistini ortadan kaldırmak için cerrahi müdahalede bulunulmuş olsa dahi mikroskobik parçalar, vücutta kalabilmektedir. Vücutta kalan bu mikroskobik parçalar tekrar büyüyerek çikolata kistine sebep olabilmektedir. Bundan ötürü, çikolata kisti ameliyatının öncesinde ve sonrasında medikal yani ilaç tedavilerine sıklıkla başvurulmaktadır.