Genital Siğil Tedavisi Ankara

Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın genital siğil tedavisi Ankara üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişebileceksiniz.

Genital Siğil Nedir?

Ankara genital siğil tedavisi, HPV human papilloma virüsü anlamına gelmektedir. HPV’nin genital bölgede sebebiyet verdiği verrükayaya yani siğile, genital siğil denmektedir.

HPV Nasıl Bulaşır?

Genital siğillerin, enfeksiyona neden olma potansiyeli oldukça yüksek bir konumdadır. Genel olarak, genital siğil; oral, anal ve vajinal cinsel temas yoluyla bulaşmaktadır. Bununla birlikte, HPV, cinsel temas dışında da bulaşabilmektedir. Kişinin vücudunda farklı bölgelerde bulunan siğillerden temas yoluyla ve HPV bulunan kişi ya da kişilerle temas ile de bulaşabilmektedir. HPV doğum aracılığıyla anneden çocuğa geçebilmektedir. 2 yaş altındaki çocuklarda meydana gelen genital siğiller annenin genital kanalından çocuğa bulaşabilmektedir.

HPV Enfeksiyonu Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

HPV enfeksiyonu kadınlarda; dış genital bölgede, vajen yani vajinada, servikste (rahim ağzı) ve perianal bölgede (makat çevresi) görülmektedir. Erkeklerde ise dış genital bölgede ve perianal bölgede HPV enfeksiyonu görülebilmektedir. Bununla birlikte genital siğilleri olan bireylerde oral yani ağız bölgesi, göz, solunum yolu ve burun bölgesinde de siğiller görülebilir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

HPV’nin sebebiyet verdiği genital siğiller hiçbir belirti olmaksızın ilerleyebilmektedir. Bununla birlikte, lezyonların oluşmasından ardından siğillerin sayısı ve büyüklüğü artabilir veya kendiliğinden gerileyebilir. Genital siğiller sıklıkla semptom vermemekle birlikte; kanama ve kaşıntı şikayetlerine neden olabilmektedir. Kadınlarda iç genital bölgedeki siğile bağlı olarak cinsel ilişki ya da hamilelik sürecinde kanama görülebilmektedir. Dış genital bölgede kaşıntılar yaşanabilir.

Erkeklerde Genital Siğil Tedavisi Ankara

Erkeklerde ise penis, testis, kasık ve makatta görülebilmektedir. Genital siğiller, nadiren anüs ya da idrar yolunda oluştuğu zaman tuvalete çıkma zorluğuna sebebiyet verebilmektedir.

Genital Siğil Ne Zaman Ortaya Çıkar?

HPV enfeksiyonunun bulaşmasının ardından lezyonun görülme süresi 3 hafta ile 24 ay arasındadır. Genital siğilin ortaya çıkması; kişinin bağışıklık sistemine, yüksek riskli HPV varlığına, uzun süreli siğil varlığına, başka enfeksiyon varlığına ve kişinin yaşına göre değişebilmektedir.

Genital Siğil Hangi Yaşlarda Daha Sık Görülür?

HPV enfeksiyonlarının neredeyse yarısına 15 ila 24 yaşları arasında rastlanmaktadır. Kadınlarda 20 ila 24 yaş, erkeklerde ise 25 ila 29 yaş aralığında genital siğil, daha sık görülmektedir.

HPV Tipleri Nelerdir?

HPV’nin 200’e yakın farklı tipi bulunmaktadır. Bu tiplerden yaklaşık olarak 40 tanesi genital bölgede siğillerin oluşmasına neden olmaktadır. HPV’nin kansere yol açma potansiyeline göre düşük ve yüksek riskli olmak üzere iki gruba ayrılır. Anogenital verrükalar arasında en sık görülen HPV tip 6 ve 11 kanser gelişimi açısından düşük riske sahiptirler. Düşük riskli HPV tipleri; HPV tip 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81’dir. Yüksek riskli HPV tipleri ise HPV tip 16 ve 18 başta olmak üzere 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82 yüksek riskli tiplerdir.

HPV Testi Nedir?

Anogenital siğil varlığı, muayene esnasında tespit edilmektedir. Lakin, atipik (normal dışı) görünüme sahip olan vakalarda tanı için histopatolojik incelemenin yapılması elzemdir. Cerrahi olarak alınan doku örneği patoloji bölümünce değerlendirilip siğil tanısı histopatolojik olarak netleştirilebilir. Alınan bu doku örneği aynı zamanda HPV tipinin saptanmasına da olanak sağlamaktadır. Klinik olarak siğil görülmeyen kadınlarda smear testi incelemesi ve PCR ile HPV –DNA varlığına bakılabilmektedir. Multiplex PCR test sayesinde de erkeklerde üretral sürüntüden HPV varlığı değerlendirilebilmektedir.

HPV’den Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

HPV’den korunmak için en önemli yol, aşı uygulamasıdır. Bununla birlikte sünnet olma ve cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanımı da HPV’nin bulaşmasını azaltan faktörler arasında yer almaktadır.

Genital Siğil Tedavisi Ankara

Medikal krem tedavisi gece uygulanıp 16 haftaya değin sürdürülebilmektedir. Etkinliği kriyoterapi ve koter tedavisi ile kıyaslandığında daha sınırlı bir konumdadır. Podofilin uygulanması hasta ya da doktor tarafından gerçekleştirilmektedir. İlacın siğil üzerine uygulanmasının ardından bölgenin 4 ila 6 saat sonra yıkanması istenmektedir. Biklorik asit ya da tca 35–85% siğillere haftada bir ya da iki defa uygulanabilmektedir. Hamile bireylerde de kullanımları güvenlidir. Lakin, kriyoterapi ile karşılaştırıldığında etkinlik daha azdır. Kriyoterapi (sıvı nitrojen) ve elektrokoter uygulaması krem uygulamalarından daha etkili etkilidir. Bu uygulamanın gebelerde kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Siğillerin oldukça büyük olması durumunda cerrahi müdahaleye başvurulması lazımdır. Latent (tipik) hastalık belirtileri bulunmayan ve genel tekniklerle izlenmesi zor bakteri enfeksiyonu var ise HPV tedavi olduktan sonra da bulaşabilmektedir.