İdrar Kaçırma Tedavisi Ankara

‘’İdrar kaçırma’’  aynı zamanda ‘’inkontinasi’’ olarak da adlandırılmaktadır. İdrar kaçırma durumu en fazla çocuklarda görülen bir durumdur. Bununla birlikte, her bir bireyde de idrar kaçırma yani inkontinasi görülebilmektedir. İdrar kaçırma sıkıntısı olan bir kişi sosyolojik ve psikolojik anlamda negatif yönde etkilenmektedir. Bu noktada, idrar kaçırma atakları akut ve kronik bir şekilde olabilmektedir. Rahimde yer alan idrar torbalarında ya da mesanede genellikle yaşanan sorunlar nedeniyle kadınlarda idrar kaçırma durumu gözlemlenebilmektedir. Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın ‘’idrar kaçırma’’ üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişebileceksiniz.

İdrar Kaçırma Nedir?

‘’Üreterler’’,  idrarı üretildiği böbreklerden alarak idrar torbasına aktarmak ile görevlidir. Üretra da idrarı idrar torbasında toplamaktadır. İdrarın vücuttan atılması da idrar yolu aracılığıyla yapılmaktadır. İdrar yapma döngüsü, üretranın çevresinde yer alan kasların gevşeyip idrar torbasının kasılması sonucunda tamamlanmaktadır. İdrar kaçırma da bu döngünün içinde oluşabilecek bir durumun varlığı sebebiyle meydana gelebilmektedir.

İdrar Kaçırmanın Sebepleri Nelerdir?

Kadınların yaşadığı idrar kaçırma sorununun tedavisi mümkündür ve tedavi hem kısa hem de uzun süreli olarak gerçekleştirilebilmektedir. İdrar yolları enfeksiyonları, sarkmanın olması, idrar yolları anormallikleri ve idrar kaçırmaya neden olan ilaçlar; idrar kaçırmanın sebeplerini oluşturmaktadır. İdrar Yolları Enfeksiyonları, idrar kaçırma durumuna en fazla neden olan etmenlerin başında gelmektedir. Kişi, idrar torbasını kontrol edemediği zaman idrarını kaçırmaktadır. Sistit yani idrar yolu enfeksiyonu eğer bir kişide mevcut ise o kişide idrar kaçırmanın olması muhtemeldir. Sarkmanın olması, organ sarkmaları ile birlikte gözlemlenmektedir. Destek dokular ile kaslar, karnımızın alt bölgesinde bulunan organları sabitlemek ile görevlidir. Bu destek dokuların ya da kasların yapılarının yaşlanma ile esneyebilme durumlarına sahip olması noktasında organ sarkmaları meydana gelebilmektedir. Bu sebepten ötürü, rahmi destekleyen dokular ile kaslar arasında yer alan üretrada, idrar torbasında ve diğer organlarda zayıflamanın olmasından dolayı kişi, idrarını kaçırabilmektedir. Bir kişinin idrarını kaçırması noktasındaki temel nedenler arasında idrar yollarından vajinaya ‘’anormal’’  bir şekilde açılan ‘’fistül’’  bulunmaktadır. Fistül oluşumu doğum, radyasyon tedavileri, sinir – kas hastalıkları ve karnın alt bölümüne yapılan ameliyatlar ile olabilmektedir ve bu oluşum, idrar yollarında anormalliklerine sebebiyet verebilmektedir. İdrar Kaçırmaya Sebep Olabilen İlaçlar arasında idrar söktürücü gibi ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların etken maddeli olmasından ötürü hasta, idrarını kaçırabilmektedir.

İdrar Kaçırma Nasıl Teşhis Edilir?

İdrar kaçırma sorununa sahip olan bir kişi, bu sorunun çözümü için uzman bir doktora başvurmalıdır. Muayenede hastanın idrar kaçırma konusunda tecrübe ettiği problemler ile idrar yapması noktasındaki alışkanlıkları doktor tarafından dinlenilip ele alınmalıdır. Hastanın kullanmakta olduğu ilaçlar ile hayatındaki değişimler gibi unsurlar da doktora bildirilmelidir. Bu sebepten ötürü, doktor, idrar kaçırması tanısı dolayısıyla değişik yöntemlere başvurabilmektedir. Ek olarak, doktor tarafından hastanın günü gününe idrar kaçırma günlüğü tutması istenebilmektedir. İlk olarak bir takım tetkikler, testler ve tahliller talep edilmektedir. Hastanın muayene esnasında idrar torbasının dolu olması durumunda hastanın birkaç defa öksürmesi sağlanabilmektedir. İdrar kaçırmanın en net ve doğru tanısı ‘’sistoskopi’’ sayesinde gerçekleştirilmektedir.

Ankara İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar kaçırma tedavisi Ankara gerçekleştirilebilmesi adına öncelikle sorunun kaynağının bulunması şarttır. Eğer bir kişide idrar yolu enfeksiyonu var ise ve bu enfeksiyon idrar kaçırmaya sebebiyet veriyor ise ilk olarak idrar yolu enfeksiyonun geçirilmesi için ilaç tedavisine başvurulmalıdır. Bununla birlikte bir kişi, idrar yollarında ya da idrar torbasında çalışan kasların zayıflaması nedeniyle de idrarını kaçırabilmektedir. Bu sorundan dolayı problem yaşamakta olan hastaların kaslarının güçlendirilmesi uygun bir tedavi ile amaçlanmaktadır. Ayrıca, bu kişiler için doktor tarafından fizik tedavi de önerilebilmektedir. İdrar kaçırması tedavisi sürecinde hastanın idrarının kaçırmamasını sağlayan araçlar bulunmakta olup bu araçlar tedavi amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Kasların kasılması amacıyla araç vajinaya yerleştirilmektedir. Bu sayede bir gün içerisinde hastanın 1 ya da 2 defa idrar kaçırmasının önüne geçilmektedir. Tüm bunlara ek olarak, idrar kaçırma problemi olan hastalara “kasların spazmını kontrol altında tutan”  ilaçlar da tedavi amacıyla verilebilmektedir.