İnfertil Çiftin Değerlendirilmesi Ankara

İnfertilite yani kısırlık, en az bir sene boyunca herhangi bir korunma yöntemi olmadan haftada 2 ila 3 kere cinsel ilişkiye girilmesine rağmen anne adayının hamile kalamaması durumudur. İnfertilite (kısırlık) iki türlü olabilmektedir: Primer infertilite (birincil kısırlık) ve Sekonder infertilite (ikincil kısırlık). İnfertilite sorunu olan çiftlere infertil (kısır) denmektedir. Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın infertil çiftin değerlendirilmesi üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişebileceksiniz.

Doktor tarafından infertil çiftin değerlendirilmesi Ankara , çiftin ayrıntılı öyküsünün birlikte dinlenilmesinin ardından muayene işlemi ile başlamaktadır. Çiftin yaş durumu, yumurtlama sorunu, çiftin ne kadar sıklıkla cinsel ilişkide bulunduğu, önceki gebelikler ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların olup olmadığı gibi konular özellikle infertil çift adına incelenmektedir. Bu incelemenin ardından yapılması elzem temel tetkikler ve testler istenmektedir.

İnfertilite Nedenleri

İnfertilitenin yanı kısırlığın nedenlerinin tespiti noktasında anne adayı bireyin infertil durumu açısından değerlendirilmesi ve genel muayene kapsamında rahim ile yumurtalıkların muayene edilmesi büyük bir önem taşımaktadır. İlk görüşme sırasında doktor tarafından infertil çiftin detaylı öyküsü dinlenir ve daha önceden yapılmış olan tetkik ile testler mevcut ise bunlar incelenir. İlk görüşmenin ardından anne adayı bireyin muayenesi ile baba adayı bireyden sperm testi istenebilmektedir.

İnterfil çiftin değerlendirilmesi sırasında; ebeveyn adaylarının sahip oldukları sinir sistemi hastalıkları, diyabet rahatsızlığı, testis iltihaplanması, ateşli hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan hastalık geçirip geçirmedikleri incelenmektedir. Bununla birlikte, baba adayı bireyin işinden dolayı radyasyona veya kimyasal maddelere maruz kalıp kalmadığı, ailede infertilite yani kısırlık geçmişinin olup olmadığı ve alkol ile sigara kullanımı gibi konular da araştırılıp incelenen konular arasında bulunmaktadır; çünkü bu etmenlerin, sperm kalitesinin direkt olarak etkilediği ortaya konulmuştur. Bu duruma ek olarak, çocukluk dönemine ait kriplorşitizm ve kriplorşitizmin tedavisi amacıyla uygulanmış olan operasyonlar ile geçirilmiş olan diğer operasyonlar da büyük bir titizlikle ele alınıp araştırılmaktadır.

Doktor Tarafından Anne Adayına Yapılan Muayene İle Neler Belirlenmektedir?

Hamile kalma şansını attırıp en uygun tedavi yöntemini belirlemek hususunda anne adayı bireyin doktor tarafından değerlendirilmesi kritik bir öneme sahiptir. Anne adayı bireyin regl sorunları olduğu takdirde anne adayının önceki gebeliklerinde uygulanan tedaviler, geçirdiği operasyonlar ve kullandığı doğum kontrol metotları, ilaç kullanımı, geçirdiği hastalıklar ile alkol, sigara vb. alışkanlıklar değerlendirme sürecinde büyük bir titizlikle incelenip araştırılmaktadır. Bununla birlikte, rahim ağzı hastalıklarının erken tanısını sağlayan sürüntü testinin muayene esnasında uygulanması da elzemdir. Doğuştan gelen anomaliler, anne adayının yumurtalıklarında kitlenin olup olmadığı, mebiz (yumurtalık) rezervleri, anne adayının rahim yapısı ve anne adayının rahmi içerisinde miyom veya polip gibi oluşumları varlığı; doktor tarafından yapılan muayene sayesinde belirlenebilmektedir. Anne adayı bireyin infertil değerlendirilmesi noktasında; reglin üçüncü günü basal hormon profili (FSH, LH, TSH, PRL, Estrogen), reglin yirmi birinci günü progesteron, Pap-Smear testi, hemogram (tam kan sayımı), vajinal ultrasonografik değerlendirme, hepatit testleri, HIV testi, TORCH, VDRL ve açlık kan şekeri, böbrek fonksiyonları testleri (Ure, Creatinin) ile akciğer fonksiyon testleri istenebilir. Bununla birlikte anne adayı bireyin rahmi içerisinde bulunan tüplerin açıklığı, ultrason aracılığı ile kontrol edilemediğinden dolayı tüplerin açık olup olmadığının belirlenebilmesi için histerasalpingografi yöntemine başvurulmaktadır.

Baba Adayının İnfertil Değerlendirilmesi

Baba adayı bireyin infertil değerlendirilmesi esnasında önceden yapılmış olan tetkikler ile uygulanan tedaviler ve anne adayı bireye uygulanmış olan tedaviler ile yapılan incelemelere dikkat edilmesi elzemdir. Bu noktada, baba adayı bireyden sperm analizi (spermiogram, semen analizi), hemogram (tam kan sayımı), hepatit testleri, HIV Testleri, TORCH, VDRL ve açlık kan şekeri, böbrek fonksiyonları testleri (Ure, Creatinin) ile akciğer fonksiyon testleri istenebilir. Günümüzde gelişen teknolojinin neticesinde baba adayı bireye uygulanan infertilite tekniklerinde oldukça hızlı ilerlemeler kaydedilmiştir. Daha önceki dönemlerde tedavi edilemeyen birçok inferti baba adayı bireyin tedavisi, mikroenjeksiyon yöntemi sayesinde artık sağlanmaktadır.

İnfertil Çiftin Araştırılması Esnasında Araştırılan Bölgeler Nelerdir?

İnfertil bir çiftin değerlendirilmek hususunda bir doktora başvurması durumunda; uzman doktor, dört (4) bölge üzerine yoğunlaşıp incelemelerini, tetkiklerini ve testlerini yapmaktadır. İnterfil çiftin değerlendirilmesi esnasında araştırılan bu dört (4) bölgeyi; tüpler (HSG), rahim, spermiyogram ve yumurtalık oluşturmaktadır.