Jinekolojik Laparoskopi Ankara

Karın içerisinin gaz ile şişirilmesi ve optik kamera ile incelenmesi prosedürüne dayanan laparoskopi, jinekolojide de kullanılmaktadır. Kadın iç genital organlarının gözlenmesi ve gerekli cerrahi işlemlerin yapılabilmesi için sıklıkla kullanılan laparoskopi, kapalı ameliyat olarak da bilinmektedir.

Jinekolojide Laparoskopinin Kullanımı

Jinekolojik laparoskopi, terapötik yani tedavi amaçlı ve diagnostik yani tanı amaçlı olmak üzere 2 farklı amaç için kullanılabilmektedir.

Açıklanamayan infertilite ve kronik pelvik ağrı şikâyeti ile bizlere başvuran hastalar için diagnostik yani tanısal amaçlı jinekolojik laparoskopiyi uygulayabilmekteyiz. Aynı zamanda myom, endometriozis, over kist / tümörleri, dış gebelik, idrar kaçırma, vajen/ rahim sarkıklıkları, tuboovarian abse ve jinekolojik kanser olgularında da terapötik yani tedavi amaçlı laparoskopiyi kullanıyoruz.

Jinekolojik laparoskopi ameliyatları ise şöyle;

  • Histerektomi yani rahmin çıkarılması
  • Ooforekomi yani yumurtalığın alınması
  • Kistektomi yani yumurtalık kistinin çıkarılması
  • Salpenjektomi yani tüplerin alınması
  • Myomektomi yani myom alınması
  • Tüplerin bağlanması yani tüp ligasyonu
  • Adezyolizis yani karın içi yapışıklıkların açılması
  • Sakrokolpopeksi yani rahim sarkmasının düzeltilmesi
  • Rahim kanseri cerrahisi

Laparoskopi Prosedürü

Laparoskopi işleminde milimlik kesiler söz konusudur. Karın duvarına genellikle göbek deliğinden 5 ila 10 mm arasında değişen bir kesi yapılarak girilen laparoskopi işleminde trokar denilen yardımcı aletler sayesinde karın içine ulaşılır. Karın içine girildiğine emin olunduktan sonraki süreç karın içerisini karbondioksit gazı ile şişirme ile devam eder. 12 ila 15 mmHg basınçla şişirilen karına gerekiyor ise ek trokarlar yerleştirilir.  Göbek deliğinden yerleştirilen trokarın içinde kamera bulunmaktadır ve ameliyat boyunca karın içinin gözlenebilmesini sağlar. Göbek deliği haricindeki diğer insizyon alanlarındaki trokarlarda da cerrahi işlemleri gerçekleştirmek için aletler kullanılır. Jinekolojik laparoskopi işlemi tamamlandıktan sonra ise dikiş aşamasına geçilir ve ince dikişler ile kesiler kapatılır.

Laparoskopinin Avantajları Nelerdir?

Karmaşık ameliyatlarda kolaylık

Op. Dr. Volkan Kurtaran’a göre fazla kanamalı ve karmaşık ameliyatlarda laparoskopi, büyük kolaylık sağlıyor. Hastanın genel sağlık durumu, kronik hastalıkları gibi çeşitli faktörler incelendiğinde laparoskopi seçeneği, açık ameliyatlara göre daha iyi sonuçlar vaat edebiliyor.

Miyom ameliyatlarında rahimde oluşan boşlukların dahi laparoskopi de kapatıldığını varsayarsak hem teknik hem de estetik açıdan laparoskopi prosedürünü daha avantajlı bulabiliriz.

Günlük hayata kısa sürede dönüş ve daha az ağrı

Uzun bir kesiyle yapılan açık jinekolojik ameliyatlar yerine, sadece 5 milimetrelik bir cilt kesisinden yapılan laparoskopi ameliyatları, hastaya daha kısa sürede iyileşme şansı sunuyor. Hastanede kalma ve iyileşme süreleri karşılaştırıldığında açık ameliyatlara nazaran jinekolojik laparoskopi, hem doktorlar hem de hastalar tarafından daha fazla tercih ediliyor.

Ağrı açısından değerlendirildiğinde jinekolojik laparoskopi, açık ameliyat tekniğine göre mucizevi derecede konforlu bir işleme dönüşüyor. 1-2 gün boyunca hafif sızı şeklinde süren ağrılar, oral yolla alınan ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabiliyor. Açık ameliyatlarda gerek kesinin büyük olması gerekse de derin olması, ameliyat sonrası ağrılı bir sürece neden oluyordu. Ancak, laparoskopi tekniği ile artık jinekoloji ameliyatlarında ağrı çekmek tarih oluyor.

Teknik açıdan kusursuz

Açık ameliyatlarla benzerlik gösteren jinekolojik laparoskopi esnasında en ufak damar dahi görülebiliyor ve böylece kan kaybı da büyük ölçüde azalıyor. Buna ek olarak açık ameliyatlarda karın içi tamamen açıldığı için yumurtalık, bağırsaklar ve diğer organlara dokunuluyor ve buda travmatik olguları beraberinde getirebiliyor. Çevre dokulara dokunulduğu zaman yapışıklığın oluşma riskinin arttığını dile getiren Op. Dr. Volkan Kurtaran, laparoskopi ile böylesi bir riski ortadan kaldırmak mümkün. Laparoskopi ile yapılan jinekolojik ameliyatlarda karın ve çevre dokularına dokunulmadığı için yapışıklık oluşma riski yok denecek az oluyor. Hatta açık ameliyat sonrası oluşan yapışıklıkları açmak için yapılan jinekolojik laparoskopi ameliyatları ile yapışıklıklara bağlı infertilite şikâyeti de ortadan kaldırılabiliyor.

Estetik kusursuzluk vaadi

Açık ameliyatlarda iç çamaşırın alt bölgesinde ya da üst bölgesinde kalan kesiler, 10 santimetreye kadar ulaşabiliyor. Kanser vakalarında bu kesilerin santimetreleri ise ne yazık ki daha büyük oluyor. Vücut estetiğini korumak adına laparoskopi, eşsiz bir prosedür olarak karşımıza çıkıyor. 5 milimetre gibi minicik bir kesiden yapılan jinekolojik ameliyatlar sonrası kadınlarda vücut estetiği bozulmuyor ve bu da ameliyat sonrası hastanın moralinin yüksek olmasını sağlıyor. Göbek deliğinden dahi yapılabilen jinekolojik laparoskopi sonrasında dikiş izi kalmaması ise kadınları, oldukça memnun ediyor.

Jinekolojik Laparoskopi Nasıl Yapılır?

Jinekolojik laparoskopi Ankara ameliyatı için uygun görülen hasta, gerekli işlemlerin yapılmasının ardından ameliyathaneye alınır. Sırtüstü ya da dorsal litotomi pozisyonuna göre şekillendiren hastaya gerekli anestezik işlem uygulanır.

Hasta sırt litotomi pozisyonunda ise hastanın bacakları Allen® bacaklık bantlarına yerleştirilmektedir. Femoral siniri gerdirmekten kaçınmak amaçlandığı için dizlerin gevşek olmasına önem verilir. Kalça ise, rahim hareketlerine izin vermesi adına masa kenarından birkaç santimetre uzakta pozisyonlandırılır. Mesane genişlemesini önlemek için mesane kateteri kullanılır ve trokarların yerleştirilmesine başlanır ve ameliyata devam edilir. Her jinekolojik laparoskopi uygulaması aynı değildir. Ameliyatın amacına ve gidişatına göre teknikler, işlemler ve prosedürler değişebilir.

Ankara Jinekolojik Laparoskopi 

Ankara jinekolojik laparoskopi alanında başarılı yüzlerce ameliyat gerçekleştiren Op. Dr. Volkan Kurtaran ile yeniden sağlığınıza kavuşmaya ne dersiniz? Jinekolojik rahatsızlıklarda laparoskopi ile tanı ve tedavi yöntemini uygulayan Op. Dr. Volkan Kurtaran ile sağlığınızı geri kazanın!