Menopoz Tedavisi Ankara

Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın menopoz tedavisi üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişebileceksiniz.

Menopoz Nedir?

Adet yani regl sürecinde meydana gelen kanamaların (üremenin) bitmesine menopoz denmektedir. Kadın bireyin menopoza girmesindeki en kritik öneme sahip olan faktör, yaş faktörüdür. Bu durum ile birlikte, menopoz süreci bazı nedenlerden ötürü erken ya da geç dönemde başlayabilmektedir. Dolayısıyla, genellikle, 45 ila 50’li yaşlardan itibaren görülmesi beklenen menopoz, 40 yaşında evvel de başlayabilmektedir.

Menopozun Gelişim Süreci

Menopoz sürecinin başlaması, yumurtalıkların işlevlerini sağlayamamasından dolayı meydana gelmektedir. Yaşlanmaya bağlı olarak yumurtalıkların çalışmaması gözlemlenmektedir. Bununla birlikte, yumurtalıkların çalışmaması durumu her bir kadında değişiklik göstermektedir. Foliküller, kadınların yumurtalıklarında konuşlanmıştır ve bu foliküller, üreme çağında olgunlaşmaya başlamaktadır. Yumurtalıklarda bulunan foliküller, sahip oldukları yumurtaları, hipotalamik- hipofizer aks stimülasyonu aracılığı ile sistematik bir düzen içerisinde bırakmaktadırlar. Menopozun başlaması, bahsedilen bu foliküllerin zaman içerisinde yumurtalarını bırakamaması sonucunda gerçekleşmektedir.

Yumurtalıkların çalışmaması ile birlikte östrojen hormonu seviyesinde azalma olmaktadır. Bundan dolayı, üremeyi yöneten bezelerde meydana gelen hormonal faaliyetlerde değişmelerin olması kaçınılmazdır. Östrojen hormonun azalması hususunda hypothalamusun nörovasküler yapısı bozulmaktadır. Bu azalma oranı, vasomotor değişikliklerine neden olmaktadır. Tüm bunlara ek olarak, kadın bireyin hem kanında hem idrarında yüksek seviyede folikül stimülasyona yardımcı olan FSH hormonuna rastlanılması durumu, hipofiz bezlerinin yapısının değişime uğramasından dolayı görülebilmektedir.

Düzgün beslenme ya da sağlıklı bir hayat sürdürmenin dışında irsi (kalıtımsal) etmenler de erken ya da geç bir dönemde menopozun görülmesini etkilemektedir. Prematüre menopoz 40 yaşından önce menopoza girilmesi demektir ve diğer adı da erken menopozdur.

Menopozun Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle, menopoza girmekte olan bir kadın bireyde, regl yani adet düzensizlikleri meydana gelmektedir. Regl (adet) sürecinin kısalması, gecikmesi ya da kanamaların azalması; kadın bireyin menopoza girme sürecinin yakın bir dönemde yaşanacağına işaret etmektedir. Bununla birlikte, baş ağrısı ile baş dönmesinin sıklıkla gözlemlenmesi, menopozun diğer belirtileri arasında yer almaktadır. Bunlara ek olarak, ani ateş basmasının meydana gelmesi, göğüste bir ısınma hissinin oluşmasıyla görülmektedir. Ani ateş basması; kişinin boynuna, yüzüne ve bedenine yayılabilme özelliğine sahiptir. Kişinin yüzünü ani ateş basması, başka kişilerde de gözlemlenebilen bir durumdur. Geceler boyunca terlemenin aşırı düzeyde olması ya da üşüme gibi bulgular da oluşabilmektedir. Kişinin menopoz sürecine girmesinden hemen önce, ani ateş basmaları başlamakta olup bu ateş basmaları, ortalama 2 ila 3 yıl boyunca sürmektedir. Kilo değişikliklerinin olması da menopozun belirtileri arasında yer almaktadır; çünkü menopoza giren kadın bireylerin kilo alması muhtemeldir. Bu durumun nedeni, menopoz sürecinde, tiroidlerin artık daha az çalışması ile alakalıdır.

Menopozun Vücuda Etkisi Nedir?

Hormonal değişimler, hipofiz bezinde salgılanan hormonların artması sebebiyle meydana gelmektedir. Bu değişimler, menopoz döneminde gözlemlenmektedir. Menopoz tedavisi Ankara süreci boyunca, üreme sisteminde bozuklukların olmasından ötürü yumurtalıkların işlevi azalmaktadır ve östrojen hormonunun seviyesi git gide düşmektedir.

Psikoendokrin Değişiklikler Nelerdir?

Aşırı terlemenin olması, ateş basmalarının yaşanması, çarpıntı, uykuda meydana gelen düzensizlikler, kronik yorgunluk, unutkanlık, sinirlilik hali ve depresyon; psikoendokrin değişiklikleri arasında yer almaktadır.

Ciltte Oluşan Değişiklikler Nelerdir?

Deride gevşemelerin ve morlukların oluşması, damarların belirginleşmesi ve yaraların geç iyileşmesi; ciltte oluşan değişiklikler içerisindedir.

Ürogenital Sistemde Meydana Gelen Değişikler Nelerdir?

Sıklıkla idrara çıkma ihtiyacının olması, idrar yollarının daralması ile birlikte işlev bozukluklarının oluşması, vajen yani vajina epitelinin incelmesi, cinsel organlarda çekilmenin ve kurumanın oluşması ve cinsel ilişkide bulunurken ağrı duyulması ve cinsel isteksizliğin gözlemlenmesi; ürogenital sistemde meydana gelen değişiklikleri oluşturmaktadır.