Normal Gebelik Takibi Ankara

Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın normal gebelik takibi Ankara üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişebileceksiniz. Hamileliğin başlangıcından doğuma kadar olan 40 haftalık süreçte anne adayı bireyin düzenli bir biçimde kontrol edilmesi durumuna ‘’gebelik takibi Ankara’’ denmektedir. Gebelik takibi süresi boyunca anne ile bebeğin sağlık durumlarının incelemeleri ve değerlendirmeleri yapılmak ile birlikte anne – baba adayları hamilelik konusunda bilgilendirilmektedir. Ayrıca, bu takip sayesinde anne ile bebeğini ilgilendirebilecek problemler tespit edilerek bu problemlerin yaratabileceği riskler ve komplikasyonlar önlenmeye çalışılmaktadır. Gebelik takibi sürecinde gerçekleştirilen muayeneler; hamileliğin olmasından evvelki süreci, hamileliğin planlanan tarihte başlamasını, hamilelik ile alakalı şikayet ile sıkıntıları daha önceden bilmek ve önlem almak adına oldukça kritik bir önem sahiptir.

Gebe Kalınmadan Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Hamile kalmasından önce, anne adayı birey doktora başvurmalıdır. Doktor tarafından yapılan testler ile tetkiklerin sonuçları doğrultusunda hamilelik sürecinde olası riskler saptanarak bu risklerin önüne geçilmelidir. Eğer anne adayı bireyin kansızlık sorunu mevcut ise hamile kalınmadan evvel bu sorun düzeltilmelidir. Ek olarak, anne adayı bireyin suçiçeği ve kızamıkçık vb. hastalıkları daha önce geçirmemiş olması durumundan dolayı hamilelik esnasında bu hastalıkları geçirmemesi adında ekstra çaba gösterilip dikkatli olunmalıdır. Aksi bir durumda, problemler ve komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Bir diğer önemli konu ise kilodur. Anne olmak isteyen bir kadının kilolu olması durumunda hamile kalmadan önce kilo vermesi tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte, anne adayı bireyde diyabet rahatsızlığı var ise hamilelik öncesinde kan şekeri düzenlenmelidir. Anne adayı birey, eğer gebe kalmak istiyorsa sigara, alkol ve ilaç kullanımında bulunmamalıdır ve bu tür maddelerin kullanımı hakkında bilgilendirilmelidir.

Anne olmak isteyen kadın birey, hamile kalmadan en az bir ay evvelinde ‘’NTD’’ yani ‘’nöral tüp defekti’’ proflaksisi için önerilen 0.4 mg/gün folik asit takviyesine başlamalıdır. Hamilelik sürecinde ilk üç ay boyunca anne adayının folik asit takviyesi almaya devam etmesi elzemdir. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, nöral tüp defekti riski, folik asit takviyesi sayesinde oldukça yüksek bir oranda azalmaktadır.

Gebelik Takibine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Hamileliğin başlamasının ardından ilk üç aylık süreçte gebelik takibine başlanması gerekmektedir. Gebelik takibinin ilk aşamasında aylık olarak kontroller yapılmaktadır. Bununla birlikte, hamilelik sürecinin son üç ayında hamile bireyin sağlık durumuna göre kontroller arttırılıp sıkılaştırılabilmektedir. Sağlıklı hamilelik sürecine sahip olan bireyler risk grubuna dahil değildir. Sağlıklı hamilelik sürecine sahip olan bireyler için gebelik takibi, 28. haftaya değin 4 hafta aralıklar ile yapılmalıdır. 28, ile 36. haftaları arasında 2 hafta aralıklar olacak şekilde gebelik takibi yapılırken 36. haftanın ardından haftada bir kez gebelik takibi gerçekleştirilmektedir. Eğer hamilelik risk grubu içerisinde ise gebelik takibinin sıklıkla yapılması gerekmektedir. Düzenli kontroller neticesinde doğum ile meydana gelebilecek anomaliler önlenip uygun tedaviler uygulanmaktadır. Hamile bireyin sağlıklı bir şekilde doğum yapması böylelikle sağlanabilmektedir.

Gebelik Takibinde Neler Yapılmaktadır?

Muayeneler esnasında anne adayı bireyin kilosunun düzenli bir rutinde izlenmesi gerekmektedir. Birçok akademik yayında bebeğin kilosunun hamilelik sırasında alınan kilolar ile doğru bir orantıya sahip olduğu yer almaktadır. Bu sebepten ötürü, sağlıklı ve dengeli beslenme biçimi konusunda anne adayı birey bilgilendirilmelidir. Eğer doktor tarafından gerekli görülürse anne adayı bireyin kilo kontrolü adına bir diyetisyene başvurulabilmektedir.

Hamileliğin son aylarında, doğumun nasıl gerçekleşeceği noktasında anne adayı birey bilinçlendirilmelidir. Bu noktadan hareketle; normal doğum ve sezaryen ile doğum arasındaki farklılıklar, riskler, komplikasyonlar, avantajlar ve dezavantajlar konularında anne adayı birey bilgilendirilip en uygun ve sağlıklı doğum yöntemi doktor ile birlikte kararlaştırılıp onaylanmalıdır.

Anne adayı bireyin ilk hamilelik deneyimi ise, anne adayı birey annelik konusunda bilinçlendirilmeye gereksinim duyabilmektedir. Bu sebepten ötürü, ilk hamilelik deneyimleri için doğum öncesi bakım ve bilinçlenmenin olması çok kritik bir öneme sahiptir.

Gebelik takibi çerçevesinde gerçekleştirilen her bir kontrolde anne adayının kilosunun ve kan basıncının ölçülmesi, karın muayenesi, ultrasonografi tetkikleri, anne karnındaki bebeğin büyümenin ilerleyiş süreci ile anne adayı bireyin sorunları ve şikayetleri (eğer var ise) büyük bir titizlikle ele alınıp incelenmelidir.

Bunlara ek olarak ilk muayene ile birlikte tam kan tablosu, açlık kan şekeri, hepatit markerları, biyokimya ölçümleri, kan grubunun tayin edilmesi, B12 düzeyi ve idrar kültürü tahlillerinin uygulanması gerekmektedir. Bununla birlikte düzenli bir şekilde tam kan sayımı yapılmalıdır ve vajinal ile idrar yolu enfeksiyonlarının var olup olmadığı denetlenmelidir. Enfeksiyonların var olduğunun tespiti durumunda kültür testleri aracılığıyla enfeksiyonun giderilmeye çalışılması gereklidir.

Hamile kalan her anne adayı bireyin gebelik sürecinin bir doktor veya sağlık kurumu tarafından izlenmesi gerekmektedir. Bebeğin sağlığının anne adayı bireyin sağlığı ile doğrudan ilişkili olması sebebinden dolayı doğum öncesinde bakım ile gebelik takibi kesinlikle ihmal edilmeyip özenli bir şekilde takip edilmelidir.