Adet Düzensizliği – Op. Dr. Volkan Kurtaran

Adet Düzensizliği Tedavisi Ankara

Bir kadının anne olabilmesi noktasında düzenli adet yani regl döngüsü ile yumurtlamaya sahip olması kritik bir öneme sahiptir. Bazı durumlarda, bu iki koşulun birbirleriyle uyumlu olmalarına rağmen, bir takım sebeplerden ötürü adet yani regl döngüsünde bozulmalar olabilmektedir. Adet düzensizliğinin mevcudiyetinde gebe kalamama, düşük yapma veya yumurtlama ile ilgili sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu sebepten ötürü, adet düzensizliğinin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın adet (regl) düzensizliği üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişebileceksiniz.

Adet (Regl) Düzensizliği Nedir?

Her bir kadın bireyin yaşaması olası bir sorun olan adet yani regl düzensizliği farklı nedenlerden ötürü meydana gelebilmektedir. Yumurtlama döngüsü, ergenlik dönemine giriş ile başlamaktadır. Yumurtlama döngüsünün sekteye uğramasının ardından adet düzensizliği Ankara görülebilmektedir. Adetin düzensiz olması, yumurtlamada kritik sorunların görülmesine sebebiyet verebilmektedir. Bununla birlikte, bu sorun, ileri dönemlerde infertilite yani kısırlığa da neden olabilmektedir. Kadın bireyler, yaklaşık olarak 28 günde bir adet görmektedir. Adet görülmesinin 21 günden az ve 35 günden fazla olması noktalarında adet düzensizliğinden bahsedilmesi mümkündür. Düzensiz adet döngülerine sahip olan kadınların tedavi olması gerekmektedir. Adet döngüsünün başlangıcından itibaren diğer kanamaya değin geçen süre boyunca yumurtlamanın olması beklenmektedir. Yumurtanın döllenmemesi durumunda adet kanaması başlamaktadır. Adet düzensizliği, yumurtlamayı engellemektedir. Bu durumun nedeni ise beynin hipotalamus bölümünde yer alan üreme hormonlarının düzgün çalışamaması ve üreme sistemlerinin işlevleri yitirmesine bağlı olabilmektedir. 2 ila 3 adet döngüsünde herhangi bir gecikme veya değişim meydana gelmişse, kişinin gebelik testi yapması gerekmektedir. Kişi hamile değilse ve buna rağmen hala adet olamıyorsa kesinlikle bir jinekoloğa başvurulmalıdır.

Adet (Regl) Düzensizliğinin Sebepleri Nelerdir?

Hamile kalınmasındaki engellerden biri olan adet yani regl düzensizliği bir takım sebeplerden ötürü meydana gelmektedir. Yumurtalıktaki kistlerin adet döngüsüne olan etkisi, hormonal değişikliklerin adet düzensizliği ortaya çıkarması,  gebelik oluşumu ile adet düzensizliğinin görülmesi, psikolojik faktörlerin adet düzenini etkilemesi, rahimdeki polip ve miyomların düzensiz ve şiddetli kanamalı adetlere neden olması, rahim kanserinin adet döngüsünü olumsuz etkilemesi, menopoz sürecinde görülebilen adet düzensizliği, ilaçların kısa dönemli adet düzensizliği yaratması ve rahim içindeki tabakaların fazla büyümesi sonucunda görülen adet düzensizliği durumu gibi etmenler, adet (regl) düzensizliğinin sebepleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, adet düzensizliklerinin nedenleri hastadan hastaya değişmektedir.

Adet Düzensizliğinin Tanısı Nasıl Konur ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adet düzensizlikleri bazı durumlar hususunda olağan olarak kabul edilebilmektedir. Bununla birlikte, göz önünde bulundurulan kriter genellikle zaman olarak ele alınmaktadır. Kadın bireyin normal döngüsünde gerçekleşen adet (regl), bir anda düzensiz bir durumda seyir etmeye başladıysa bu soruna hem psikolojik hem de jinekolojik faktörler sebebiyet verebilmektedir. Lakin adet düzensizliği, kronik bir hale gelmiş ve uzun süre boyunca devam etmekte ise bütün olası nedenler araştırılıp bulunan nedenlere uygun bir tedavi planlanmalıdır. Hamile kalamamak ile adet düzensizliği arasında yakın bir ilişkinin var olduğundan söz etmek mümkündür. Bu sebepten ötürü, kadın birey hamile kalamıyor ve adet düzensizliği yaşıyor ise bir jinekolog eşliğinde öncelikle adet düzensizliği çözülüp ardından hamile kalınması denenmelidir. Bu duruma ek olarak, rahim ağzı kanseri ile adet düzensizliği arasında bir korelasyon bulunmaktadır. 40 yaş ve üzeri kadınlarda adet düzensizliğinin görülmesi rahim kanserinden dolayı olabilmektedir. Dolayısıyla, yılda bir defa jinekolojik muayene mutlaka yaptırılmalıdır.