Sezaryen Doğum Ankara

Sezaryen doğum anne adayının rahmine atılan bir cerrahi kesi sonrasında doğumun ameliyathane koşullarında gerçekleştirilmesine sezaryen doğum denmektedir. Doğumun şekli, doğum öncesinde yapılan muayene ve kontroller ile belirlenebilmektedir. Vajinal yolla normal doğumun gerçekleşmesi mümkün olmayan durumlarda bütün anne adaylarının sezaryen ile doğum yapması sağlanmaktadır. Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın sezaryen doğum üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişebileceksiniz.

Sezaryen İle Doğum Kararı Verilirken Göz Önünde Bulundurulan Kriterler

Sezaryen ile doğum kararı verildiği takdirde bir takım kriterler göz önüne alınmaktadır. Bu temel kriterler, bebek ile anne adayının sağlığı ya da doğumun gerçekleşmesi esnasında saptanan problemler ile bağlantılıdır. Doğum ağrılarının uzun aralıklarla devam etmesi, normal doğum hakkında anne adayının çevresinin anlattığı kötü deneyimler, doğum zamanının tamı tamına bilinememesi gibi etmenler ile düşünceler anne ve baba adaylarını sezaryen ile doğum yoluna yöneltmektedir. Sezaryen ile doğum yönteminde doktorun kararı en önemli yol gösterici unsurdur.

Sezaryen İle Doğumun Süresi Ne Kadardır?

Sezaryen ile doğum, genellikle yarım saat (20 ila 40 dakika civarında) sürmektedir. Bununla birlikte, ameliyathaneye giriş ve ameliyathaneden çıkış süresi, anne adayının ameliyata hazırlanması ve anestezi prosedürleri vb. unsurlardan ötürü doğumun süresi uzayabilmektedir.

Sezaryen İle Doğum Nasıl Gerçekleştirilmektedir?

Sezaryen ile doğum; operasyon doktoru, hemşireler, çocuk doktoru ve anestezi uzmanının katılmasıyla gerçekleştirilmektedir. Sezaryen ameliyatında, epidural ya da spinal anestezi tercih edilmekle birlikte tıbbi durumlarda genel anesteziye de başvurulabilmektedir. Öncelikle anne adayının ameliyata hazır olması adına kolundan ya da elinin üzerinden bir damar yolu açılmaktadır. Bu damar yolu aracılığıyla, ameliyat ile ameliyat sonrası süreçte anne adayının belirli bir zaman boyunca sıvı alması sağlanıp gerekli ilaçlar verilmektedir. Bu aşamadan sonra anne adayının bel bölgesine epidural ya da spinal anestezi uygulanıp mesanesine bir idrar sondası yerleştirilmektedir. Anne adayı bireyin karın bölgesi ile dizine kadar olan bölgenin antiseptik solüsyon ile silinip örtülmesinin ardından sezaryen ile doğuma başlanmaktadır. Bu işlemde anne adayının karnının alt kısmına yaklaşık olarak 11 ila 15 santimetre uzunluğunda doktor tarafından bir kesi atılmaktadır. Karnın katlarının geçilip anne adayı bireyin karın boşluğuna girilmesiyle birlikte rahmin olduğu bölgeye ikinci bir kesi atılmaktadır. İkinci bir kesinin atılmasının ardından saniyeler içerisinde bebek, annenin rahminden çıkarılmaktadır. Bebeğin annesinin rahminden çıkarılmasının ardından göbek kordonu kesilir ve bebek, ameliyata giren bebek hemşiresi ile çocuk hastalıkları uzmanına teslim edilmektedir. Bebeğin ilk muayenesi çocuk doktoru tarafından yapılmaktadır. Eğer bebekte bir problem yoksa bebek, bebek odasına çıkarılmaktadır. Bu durumun aksine, şüphelenilen bir durumun olması noktasında bebeğin özel bakım ünitesine derhal götürülmesi lazımdır. Tüm bunların ardından, plasenta yani bebeğin eşi doktor tarafından çıkarılıp atılan kesiler cerrahi işlem ile dikilmektedir.

Bebeğe ve Eşine (Plasenta) Bağlı Sezaryen Nedenleri Nelerdir?

Genellikle bebeğin kilosunun 4000 gramdan fazla olması, bebeğin doğum yoluna giriş şekli, bebeğin sıkıntıda olduğu durumlar, bebeğin eşinin yani plasentanın doğum yolunu kapaması (Plasenta Previa) ve bebeğin eşinin (plasenta) doğumdan önce ayrılarak kanamaya sebebiyet vermesi (plasenta dekolmanı); bebeğe ve eşine (plasenta) bağlı sezaryen nedenleri arasında yer almaktadır. Doğum ağrılarının başlamasından evvel tespit edilen ya da doğum esnasında saptanan bebeğe ait sıkıntılar (Fetal distres), anne adayının sezaryen ameliyatına alınmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte bebeğin doğum yoluna giriş şekli büyük bir önem arz etmektedir. Normal yani vajinal doğumda bebeğin başı önde gelmektedir. Bebeğin makatı, ayağı ya da kolu önde gelirse normal doğumun olması mümkün olmayabilmektedir. Bundan dolayı sezaryen ile doğum yoluna başvurulabilir.

Anneye Bağlı Sezaryen Nedenleri Nelerdir?

Anneye ait bir takım sistemik rahatsızlıklar, annenin kalça kemiklerinin dar olması (doğumsal kalça çıkığı, geçirilmiş pelvik kırıkları nedeniyle pelvisin deforme olması), annenin uterus yani rahim ameliyatı geçirmiş olması, annenin miyom ameliyatı geçirmiş olması, annenin genital bölgesinde aktif uçuk (herpes simplex) enfeksiyonu olması ya da siğillerin (kondilom) oluşması ve doğum kanalında bebeğin çıkışına dair ur (miyom) gibi bir engelin olması; anneye bağlı sezaryen nedenleri arasında bulunmaktadır.

Doğum Esnasında Saptanan Sezaryen Nedenleri Nelerdir?

Normal doğumun gerçekleşememesi, doğum sürecinin çok uzaması ve doğum sırasında saptanan bebek sıkıntıları (fetal distres); doğum esnasında saptanan sezaryen nedenleri arasında bulunmaktadır.

Sezaryen İle Doğum Sonrası Günlük Hayata Dönüş

Yukarıdaki kısımda da bahsedildiği üzere, sezaryen ile doğum yöntemi anne adayının alt karın bölgesine yapılmış olan cerrahi bir müdahaledir. Bu husustan ötürü, sezaryen ile doğum sonrası anne adayının iyileşme süreci normal doğum ile kıyaslandığında daha farklıdır. Sezaryen ile doğumun ardından alt karın kısmında meydana gelen ağrı birkaç gün annenin ayağa kalkmasında ve hareketlerinde belli bir kısıtlamaya sebebiyet verebilmektedir. İyileşme döneminde ağrı kesicinin kullanımı daha fazla olabilmektedir. Anne, özel yara bakım ürünleri sayesinde 24 saat içerisinde; bu ürünler olmadan da doğumun ardından 3 gün sonra ayakta duş alabilmektedir. Sezaryen ile doğumun ardından anne, yaklaşık olarak, 1 hafta sonra günlük yaşamına dönüp araç kullanmaya başlayabilmektedir.