Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Tedavisi – Op. Dr. Volkan Kurtaran

Vajinal Akıntı ve Vajinal Kaşıntı Tedavisi Ankara

Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın vajinal akıntı ve vajinal kaşıntı üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişip vajinal akıntı nedir, vajinal akıntı ve vajinal kaşıntı neden oluşur, vajinal akıntının belirtileri nelerdir,  vajinal akıntıya ve kaşıntıya yönelik tedavi yöntemleri nelerdir? gibi birçok sorunun da cevabına ulaşabileceksiniz.

Vajinal Akıntı Nedir?

Kadınlarda ergenlik döneminin başlamasının ardından vücut, vajinal akıntı oluşturmaktadır. Vajinal akıntı, genel olarak her kadında görülmektedir ve düzenlidir. Normal vajinal akıntı sağlıklı bir vücut fonksiyonudur. Genel hatlarıyla tanımlamak gerekirse vajinal akıntı, vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Anormal vajinal akıntı ise çoğunlukla bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır.

Vajinal Akıntı Neden Oluşur?

Vajinal akıntının rengi beyaz yerine sarı, gri ve yeşil renkte olursa bu durum normal değildir. Genel olarak adet (regl) döneminin öncesinde ve sonrasında oluşan vajinal akıntı, reglden önce hafif koyu kıvamda olmakla birlikte regl sonrasında beyaz renkte gözlemlenebilmektedir. Regl döneminin hem öncesinde hem de sonrasında vücutta oluşan hormonal değişiklikler, gebelik durumu, rahim ağzı (serviks) kanseri, doğum kontrol haplarının meydana getirdiği yan etkiler, bakteriyel enfeksiyon, kokulu sabun ve nemlendirici kullanımı, stres, mantar enfeksiyonu, vajinal enfeksiyonlar, hormon düzensizlikleri, yumurtalama döneminde olma, diyabet, pelvik enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, serviks enfeksiyonları ve yumurtalık kanseri, vajinal akıntının oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Vajinal Akıntının Belirtileri Nelerdir?

Regl döneminde vajinal akıntı normal olarak görülmek ile birlikte bu dönem içerisinde pek fazla belirtiye sahip olmayabilir. Lakin, anormal sarı, gri, ve yeşil renkte olan vajinal akıntılarda bir takım belirtilerin olması olasıdır. Bu belirtiler arasında; aşırı vajinal kaşıntı, idrar yaparken yanma hissi oluşması, vajinada ağrı, vajinal kanama, regl dönemi haricinde görülen vajinal kanama, akıntıda köpüklü doku meydana gelmesi, akıntıda güçlü ve kötü koku olması, kalın, süt kesiği dokusu, gri renkli vajinal akıntı, sarı renkli vajinal akıntı ve yeşil renkli vajinal akıntı bulunmaktadır. Eğer bir kişi bu belirtilerden bir ya da birkaçına sahipse mutlaka bir jinekoloğa başvurmalıdır.

Vajina Kaşıntısı Neden Olur?

Vajinal kaşıntının var olması genel olarak vajina bölgesinde bir mantar hastalığının varlığına işaret etmektedir. Bu mantar çeşidinin tıp literatüründeki ismi Candida Albicanstır.   Antibiyotik kullanımı, doğum kontrol hapları, yanlış beslenme, stres, dar kıyafetler, menopoz, sperm ile uzunca bir süre temas hali, cinsel ilişki, zayıflayan bağışıklık sistemi, aylık menstruasyon döngüsü ve kişisel bakım ürünleri, vajinada kaşıntı yaratacak mantar oluşumuna neden olmaktadır. Bununla birlikte, bakteri enfeksiyonları da vajinal kaşıntıya sebebiyet verebilmektedir.

Vajinal Akıntı ve Vajinal Kaşıntı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Öncelikle, vajinal kaşıntıya ya da anormal vajinal akıntıya sahip olan bir kişi zaman kaybetmeden bir jinekolog tarafından muayene edilmelidir. Muayene esnasında vajinal akıntının yapısı, rengi ve kokusu ele alınıp incelenmektedir. Bazı durumlarda akıntı hakkında kesin bir kanıya varılamaz. Bu durumlarda doktor, kültür testi yaptırabilir. Kültür testinin sonucuna göre akıntının türü ve sahip olduğu problemler belirlenip uygun tedaviye başlanılır. Uygulanacak tedaviler, mantar ve bakteri enfeksiyonları için farklıdır. Mantarın sebebiyet verdiği anormal vajinal akıntı ve kaşıntı için krem veya jel tedavisi uygulanmaktadır. Buna karşın, bakteriyel enfeksiyonun tedavisinde antibiyotik kullanılmaktadır.

Vajinal Akıntıdan Korunmak Amacıyla Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Vajinal akıntı ile ilgili bir rahatsızlık yaşamamak ve vajinal akıntıdan korunmak amacıyla yapılması gereken unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar arasında; vajinanın düzenli ve nazik bir şekilde temizlenmesi ve daima kuru tutulması, kimyasal madde içeren sabun ve köpük gibi temizleyicilerden uzak durulması, idrar yapılmasının ardından vajina temizliğinin önden arkaya doğru yapılması, sentetik iç çamaşırı kullanmak yerine tamamıyla pamuktan yapılmış iç çamaşırı kullanılması, halka açık alanlarda bulunan tuvaletlerin kullanılmaması, halka açık alanlarda bulunan tuvaletleri kullanmak zorunda kalınan durumlarda kullanmadan önce ve sonra sifonun çekilmesi, aşırı kiloların verilmesi, iç çamaşırların günlük olarak değiştirilmesi, dar pantolon ya da dar iç çamaşırı giymemeye özen gösterilmesi, adet döneminde kimyasal ve parfümlü pedlerin tercih edilmemesi ve cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması yer almaktadır.