Kolposkopi Ankara

Günümüz dünyasında, rahim ağzında ve rahmin çevre kısmında birbirinden değişik hastalıklar ve rahatsızlıklar ile karşılaşılması muhtemeldir. Bir kişinin yaşam kalitesini etkileyen hastalıklar ile rahatsızlıkların neden olabileceği diğer problemlerin ve kanser riskinin erken dönemde teşhisi oldukça önemlidir. Bir kişinin rahminin ağzında, vajinasında veya vulvasında meydana gelmiş olan bütün rahatsızlıkların teşhisi açısından kolposkopi, ciddi bir role sahiptir.

Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın ‘’kolposkopi’’ üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişip ‘’kolposkopi nedir, kolposkopi neden yapılır, kolposkopi ile nerelere bakılır, kolposkopi nasıl yapılır?’’ gibi birçok sorunun da cevabına ulaşabileceksiniz.

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi Ankara, ışıklı bir alettir ve vajina ile vulvayı daha yakından kontrol etmeyi sağlamaktadır. Bu ışıklı alet, rahim ağzının görüntüsünü büyütmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu sayede, gerçekleştirilmesi gereken muayeneler kolaylıkla yapılabilir. Kolposkopik işlem esnasında hastanın jinekolojik masada yatması gerekmektedir.

Kolposkopi Kimlere Uygulanır?

‘’HPV virüsü taşıyan kişilere’’, ‘’hamilelere (anormal smear)’’, ‘’anormal serviks görünümüne sahip olan hastalara’’, ‘’anormal smear’e sahip olan kişilere’’ ve ‘’smear testi neticesinde ASCUS, LSİL, HSİL, AGUS, CİN1, CİN2, CİN3 çıkan kişilere’’; biyopsi aracılığıyla kolposkopi işlemi uygulanabilmektedir. Bunlara ek olarak, kolposkopi işlemi, erken dönem teşhisinde rahim ağzı kanseri tespit edilen kişiler için doktorun gerekli görmesi takdirinde yapılabilmektedir.

Kolposkopi ile Nerelere Bakılır?

Rahim ağzı kanserinin tıp literatüründeki ismi, ‘’serviks kanseri’’dir. Rahim ağzı yani serviks kanseri olan hastalar için genellikle kolposkopi işlemi gerçekleştirilmektedir. Eğer bir kişinin HPV virüsüne sahip olduğundan şüpheleniyor ise o kişiye smear testi yapılmalıdır. Smear testi sonuçları anormal çıkar ise kolposkopi işlemi yapılmaktadır. Kolposkopi işlemi aracılığı ile squa-columnar junction (skua-kolumnar bileşke) bölgesi gözlemlenip rahim ağzında oluşan damarlanmanın artışı incelenebilmektedir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Öncelikle, kolposkopi işleminin başlatılması için hastanın kadın doğum masasına sırt üstü pozisyonda yatması gerekmektedir. Hastanın uygun pozisyonu almasının ardından rahim ağzının daha kolay incelenebilmesi hususunda rahmin içerisinde özel aletler yerleştirilir. Tuzlu su, hastanın rahim ağzındaki ya da vajinasındaki akıntılardan arınması amacıyla kullanılmaktadır. Tuzlu su aracılığıyla gerçekleştirilen temizleme işlemi sonrası, özel bir sıvı ile birlikte hastanın rahim ağzı yıkanmaktadır. Yapılan bu işlemin nedeni, ‘’problemli doku veya hücrelerin’’ saptanması içindir. Eğer kişinin rahim ağzında ve vajina bölgesinde problemli dokuların olduğu bulunursa bu kısımlarda beyazlaşmaların meydana geldiği gözlemlenebilir. Bu noktada beyazlaşan kısımlardan doku örneği alınıp incelenmesi için patolojiye gönderilmelidir. Punch biyopsi aletleri, hastanın rahim dokusunu ezmeden biyopsi örnekleri almayı sağlamaktadır. Bundan dolayı, punch biyopsi aletler, kolposkopi işlemi için genellikle tercih edilmektedir. Kolposkopi işlemi herhangi bir ağrıya veya acıya sebebiyet vermez. Kolposkopi işlemi sırasında hastaya genel anestezi verilmesine lüzum yoktur. Bununla birlikte, hastanın kendisini rahatsız hissetmesi noktasında sedasyon ya da anestezi uygulanabilmektedir. Endoservikal küretaj parçacıkları hastanın rahim kanalından alınır. Alınan parçacıklar, incelenmek amacıyla patolojiye gönderilir. Patolojiye yollanan parçacıkların incelenmesinin ardından 2 ila 3 gün içerisinde sonuçlar elde edilmektedir. Bazı sonuçlar, anormal durumların ortaya çıkabilmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu durumların mevcudiyetinde, ‘’değişimlerin şiddeti’’ ele alınmaktadır. Değişimlerin şiddeti hususuna bağlı olarak yakılma, dondurulma, LEEP veya konizasyon gibi tedavilere başvurulabilmektedir.

Ankara Kolposkopi Fiyatları 2021

Kolposkopi fiyatları yapılan yere göre değişiklik gösterebilir. Kolposkopi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilir, randevu alabilirsiniz.