Yumurtalık Kisti Tedavisi Ankara
Etrafı kist duvarı olarak adlandırılan doku ile çevrelenmiş, sıvı içeren kitleye kist denmektedir. Vücudun bütün dokularında kist oluşabilmektedir. Lakin, yumurtalık dışındaki organlarda meydana gelen kistler daha erken tespit edilebilmektedir. Bu durumun sebebi, diğer organlarda oluşan kistlerin bu organlarda bir işlev bozukluğuna neden olmasında yatmaktadır. Yumurtalık kistlerinde ise, genel olarak, böyle bir durumdan söz etmek mümkün değildir. Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın yumurtalık kisti üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişip yumurtalık kisti nedir, yumurtalık kistinin belirtileri nelerdir, yumurtalık kistinin sebepleri nelerdir, yumurtalık kistinin tanısı nasıl konur, yumurtalık kisti tedavisinde başvurulan yöntemler nelerdir? gibi birçok sorunun da cevabına ulaşabileceksiniz.
Yumurtalık (Over) Kisti Nedir?
Yumurtalığın içerisinde ya da yüzey kısmında meydana gelen sıvı dolu keselere yumurtalık kistleri bir diğer adıyla da over kistleri denmektedir. Yumurtalık kistleri, kadınlarda, özellikle, yumurtlama esnasında oluşmaktadır. Her biri badem büyüklüğü ve şeklinde olan iki yumurtalık, uterusun yani rahmin her iki tarafında bulunmaktadır. Gelişen ve olgunlaşan yumurtalar, her ay düzenli bir biçimde yumurtalıklar tarafından bırakılmaktadır. Bu duruma yumurtlama denmektedir. Yumurtalık kistleri; inklüzyon kisti, folikül kisti, Korpus Luteum kisti, Teka – Lutein kisti ve gebelik luteoması olmak üzere beşe ayrılmaktadır. Yumurtalık kistleri, genel olarak, 20 ila 44 yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir. %80 ila %85 oranında, yumurtalık kistleri iyi huylu özellik göstermektedir. Bununla birlikte, eğer yumurtalık kistlerinin oluşum nedenleri hormonal düzensizlik ise bu kistler, bazı durumlarda, kısırlığa sebebiyet verebilmektedir.
Yumurtalık (Over) Kistlerinin Nedenleri Nedir?
Hormonal düzensizlikler, yumurtalık kistlerinin en çok görülen nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Normalde, her regl döneminde yumurtalıklar içerisinde yumurta hücresini taşıyan ve boyutları 3 santimetreye kadar ulaşabilen folikül olarak isimlendirilen kist oluşmaktadır. Daha sonrasına oluşan bu kist çatlayıp yumurtayı açığa çıkartmaktadır. Yumurtanın sperm ile döllendiği takdirde hamilelik durumu oluşmaktadır. Eğer yumurta, sperm tarafından döllenmezse 14 günün ardından regl biçiminde vücuttan atılmaktadır. Lakin, bireyde hormonal düzensizlik mevcut ise yumurta taşıyan kistler çatlamaz ve büyüyüp gelişmeye devam ederek folikül kistini meydana getirir.
Yumurtalık (Over) Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?
Regl düzensizliği, karın bölgesinde şişkinliğin olması, karın bölgesinde şişkinliğin meydana gelmesi, idrar yolu şikayetleri ve sindirim sistemi bozuklukları; yumurtalık kistlerinin en sık görülen belirtileri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, yumurtalık kistleri, çoğu zaman, bir şikayete sebebiyet vermemektedir; çünkü yumurtalıkların diğer organlar ile teması zordur. Yumurtalık kistleri, genel olarak, rutin kontroller sırasında tespit edilmektedir. Yumurtalık kistleri, nadiren ağrı yapmaktadır; çünkü kistler, nadir olarak kendisinin etrafında dönerse (torsiyon) veya patlarsa (rüptür) şiddetli ağrı oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak kasık ağrısı, regl öncesi gerginliğin olması (PMS) ve sancılı regl dönemi (dismenore); yumurtalık kistlerinin belirtileri arasındadır.
Yumurtalık (Over) Kistleri Nasıl Teşhis Edilmektedir?
Yumurtalık kistlerinin teşhisi noktasında muayene ve ultrason yeterli bir konumdadır. Bununla birlikte, kanser şüphesinin olması durumunda ileri radyolojik tetkikler istenmektedir.
Yumurtalık (Over) Kistlerinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Yumurtalık kisti tedavisi Ankara, kistin cinsine göre farklılık göstermektedir. Basit kistler, genellikle, takip edilebilir bir özelliktedir ve bu basit kistlerin küçültülmesi adına doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. İltihabi kistlerde ise antibiyotik tedavisine başvurulmaktadır. 8 ila 10 santimetreyi geçen veya sürekli olan büyüyen, ultrason ile kan testleri sonucuna göre kötü huylu olma ihtimali yüksek olan kistlerin tedavisinde de hasta, ameliyat edilmektedir. Ameliyat ile birlikte çıkarılan kist, patolojik incelemeye gönderilmektedir. Kistin cinsi, kistin iyi veya kötü huylu olduğu ve kesin teşhis ancak patoloji sonucunda belirlenebilmektedir.
Hangi Durumlarda Ameliyat İle Müdahale Gerekebilmektedir?
8 ila 10 santimetreden büyük kistlerin oluşması, menopoz döneminde ve çocuklarda (adet görmeye başlamadan önce) kistlerin saptanması, tümör markerlarında (CA-125 vb.) yükselme saptanan hastaların olması, kistin takip altında olmasına rağmen küçülmemesi ya da sürekli olarak büyümesi, solid adneksial kitlelerin meydana gelmesi, hastada asit ya da kanser şüphesi yaratabilecek bulgunun saptanması, ultrasonografide dermoid kist, endometrioma ya da kötü huylu yani malign kistin gözlemlenmesi, şiddetli ağrının olması, rüptür (yırtılma), torsiyon (burkulma) ve karın içerisinde kanamanın oluşması ve ultrasonografide kist içinde papiller çıkıntıların saptanması durumlarında hastanın tedavisi için ameliyat ile müdahale gerekebilmektedir.