Çocuk Aldırma Ankara
Çocuk aldırma Ankara istenilmeyen ve hayati risk taşıyan hamileliklerden kurtulmak adına yapılan kürtaj işlemi, halk arasında, bebek aldırma veya gebelik sonlandırma olarak bilinmektedir. 1972 senesinden beri yasaklanmış olan kürtaj işlemi ile ilgili yasaların değişmesinin neticesinde günümüzde birçok kadın birey sağlıklı ortamlar ve koşullarda hamileliğini sonlandırma hakkına sahip olmuştur. Bununla birlikte, hamileliğin nasıl ve ne zaman sonlandırılması hususu Nüfus Planlama Yasasında yer alan Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük bağlamında belirlenmiştir.
Çocuk Aldırma Ankara Ne Zaman Yapılır?
Anne karnındaki bebeği medikal metotlar ile düşürmek veya düşürtmek eski dönemlerde suç sayılırken artık doktorların uygun görmesi durumunda çocuğun aldırılması için yapılabilmektedir. Anne adayı bireyin hayati tehlikesinin olması söz konusu ise doktorlar izin almadan hamileliği sonlandırıp bunu yetkili makamlara bildirilebilmektedir. Anne adayının evli olması ve hamileliğinin onuncu haftasında olmaması durumunda baba adayının izni doğrultusunda çocuk aldırma işlemi yasal çerçevede yapılabilmektedir. Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın çocuk aldırma üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişip çocuk aldırma nasıl yapılır, çocuk aldırmanın aşamaları nelerdir ve çocuk aldırmada en ideal yöntem nedir? gibi birçok sorunun da yanıtını bulabileceksiniz.
Çocuk Aldırma Ankara Nasıl Yapılmaktadır?
Kürtaj yani çocuk aldırma işleminin süresi, genellikle, 5 ila 10 dakikayı geçmemektedir. Kürtaj yani çocuk aldırma işlemi doğrultusunda hamileliğin yaratmış olduğu tüm unsurlar, anne adayı bireyin rahminden temizlenmektedir. Çocuk aldırma işlemi, tercihe bağlı olarak, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.
Çocuk Aldırma İşleminin Aşamaları Nelerdir?
Hamile birey, jinekolojik muayene masasına alınıp ultrason aracılığıyla izlenmektedir. Bu sayede hamileliğin hangi haftasında olunduğu net bir şekilde belirlenmektedir. Hasta, jinekolojik muayene pozisyonunu alır ve bu pozisyonda ilen spekulum olarak adlandırılan alet, vajina içerisine yerleştirilip vajinanın iç kısımları antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu işlemi, genel anestezi altında olan hasta hissetmeyecektir. Bununla birlikte, lokal anestezi uygulanan hasta, işleme bağlı olarak ağrıyı en az düzeyde hissedecektir. Çocuk aldırma yani kürtaj yöntemine göre işlemin süresi de değişiklik göstermektedir. Genel anestezi uygulanan hastanın kürtaj işleminin tamamlanmasından sonra uyanması için beklenilmektedir. Ultrason aracılığıyla rahmin iç kısmı doktor tarafından tekrar kontrol edilir. Kontrolün ardından hasta için gerekli ilaçların verilmesiyle birlikte çocuk aldırma (kürtaj) işlemi sonlandırılmaktadır.
Çocuk Aldırma İşlemi Nedir?
Vakum aspirasyon (diğer adıyla vakumla kürtaj yöntemi), sıklıkla başvurulan çocuk aldırma yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Plastik enjektör ve kanül olarak adlandırılan ince plastik borular ile gerçekleştirilen vakum aspirasyon metodu sayesinde hamilelik materyali vakumla çekilip alınmaktadır. Hamile birey ve doktor için çok daha az riskli bir konumda olan vakum aspirasyon yöntemi, diğer yöntemlere kıyasla daha kolaydır ve hissedilen ağrı da en düşük düzeyde seyir etmektedir. Eski dönemlerde, kazıyarak hamilelik materyalinin alınması durumunda rahim delinmeleri vb. pek çok istenmeyen durum meydana gelebilmekteydi. Lakin, vakum aspirasyon metodu sayesinde çocuk aldırma işleminde bu tarz problemler ile karşılaşılmaz ve hamileliğin devam etmesi mümkün değildir.