Histeroskopi – Op. Dr. Volkan Kurtaran

Histeroskopi Ankara

Rahmin içinde meydana gelebilecek miyom, kist, polip vb. oluşumların tespit edilip tedavi edilmesinde başvurulan yönteme histeroskopi denmektedir. Histeroskopi yöntemi, kadın hastalıkları için kullanılmakta olan ileri düzey bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntemin, ince boruya benzeyen mercek sisteminin rahim ağzından içeri kısma gönderilip hastalık tanısının veya tıbbi müdahalenin yapılmasına olanak sağladığını görmekteyiz. Bu yöntem sayesinde rahim taranır ve rahmin içerisinde kist, misyon vb. oluşumlar var ise tespit edilir. Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın histeroskopi üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişebileceksiniz.

Diagnostik (Tanısal Amaçlı) Histeroskopinin Yapıldığı Durumlar Nelerdir?

Tekrar eden düşük, kısırlık (infertilite), rahimde yapışıklığın meydana gelmesi, rahim kanseri şüphesinin bulunması, doğuştan gelen rahim anomalisi, düzenli olmayan ve oldukça şiddetli regl kanamaları, tekrarlanan tüp bebek tedavisi ve rahim içerisinde yer değiştirmiş veya kalmış spiral bulunması durumları; diagnostik yani tanısal amaçlı histeroskopinin yapıldığı durumlar arasında yer almaktadır.

Tedavi Amacıyla Histeroskopi Yapılabilen Durumlar Nelerdir?

Rahim yapışıklıklarının tedavi edilmesi gerektiği durumlarda, rahmin iç zarının alınmasının gerekmesi halinde ve rahimden kist, miyom veya poliplerin çıkarılması zorunluluğu; tedavi amacıyla histeroskopi yapılabilen durumlar arasında yer almaktadır.

Histeroskopi Yönteminin Riskleri Nelerdir?

Her ameliyat risk taşımaktadır. Dolayısıyla histeroskopi yöntemi de bazı risklere sahiptir. Lakin, bu yöntem, genellikle güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Histeroskopi yönteminin sahip olduğu riskler arasında şiddetli kanamalar, anestezi sebebiyle bir takım komplikasyonların ortaya çıkması, rahim içerisinde enfeksiyon oluşması, rahim ağzında görülebilecek yaralanmalar ve rahmin delinmesi riskleri bulunmaktadır. Eğer bir kişi histeroskopi operasyonun ardından açıklanmış olan bu olası risklerden herhangi biri ile karşılaşırsa mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Histeroskopi operasyonu her zaman histeroskopi alanında eğitim görmüş uzman kadın doğum uzmanları (jinekologlar) tarafından yapılmalıdır.

Histeroskopi Nasıl Yapılmaktadır?

Histeroskopi yöntemi için öncelikle hastaya lokal anestezi yapılmaktadır. Lokal anestezinin yapılması muayene içindir. Bununla birlikte, spinal ya da genel anestezi operasyon esnasında hastaya uygulanmaktadır. Histeroskopi işlemi, hastanın regl kanamasını takip eden birinci haftanın içerisinde yapılmaktadır; çünkü, rahmin içinin görüntülenebilmesi bu zaman diliminde en uygundur. Bazı durumlarda histeroskopi işleminin yapılmasından evvel hastanın rahminin ağzının açılması lazımdır. Eğer bu durumlar söz konusu ise, hastaya oral veya vajinal yoldan ilaç verilmektedir. Operasyon gerçekleştirildiği sırada rahim ağzı, buji olarak adlandırılan çubuk ile genişletilmektedir. Rahim ağzının buji ile genişletilmesiyle, mercek sisteminin rahme kolayca girilmesi amaçlanmaktadır. Rahim ağzının buji ile genişletilmesinin ardından rahim içine histeroskop adlı alet gönderilip rahmin içi görüntülenmektedir. Rahmin içinin daha kolay ve rahat görüntülenmesi adına rahmin içine özel bir sıvı verilmektedir. Gerekli görünmesi durumunda histeroskobun uç kısmı ile kist ve miyom gibi benzeri oluşumlar kesilerek veya yakılarak ameliyat edilebilmektedir. Ameliyatın gerekliliği noktasında hasta yaklaşık olarak 1 ila 2 gün içerisinde taburcu olabilmektedir. Histeroskopi işleminden sonra kanama ile krampların görülmesi normaldir. Histeroskopi yöntemi iki biçimde uygulanabilir: Diagnostik (Tanısal Amaçlı) Histeroskopi ve Operatif (Ameliyat Amaçlı) Histeroskopi. Rahimde yapışıklığın olması ve kist ile miyom gibi oluşumların meydana gelmesi hususunda bu oluşumların patolojilerinin tespit edilmesi amacı ile diagnostik (tanısal amaçlı) histeroskopi yöntemi kullanılmaktadır. Diagnostik histeroskopi, gerekli olduğu zamanlarda laparoskopi yöntemi ile birlikte uygulanabilmektedir. Rahmin içerisinde meydana miyom ve polip vb. oluşumların yapışıklıklarının açılması veya kesilip alınması amacıyla da operatif (ameliyat amaçlı) histeroskopi uygulanmaktadır.