Kapalı Rahim Ameliyatı Ankara

Rahmin iç duvar kısmını etkilemeyen, kanamaya neden olmayan ve büyümeyen miyom veya yumurtalık kistleri eğer hastanın acı ve ağrı çekmesine, yakınmasına neden olmuyor ise cerrahi müdahaleye gerek duyulmamaktadır. Lakin, ‘’rahmin sarkması’’, ‘’endometriozis’’, ‘’adenomiyozis’’ ve ‘’jinekolojik kanserler veya nedeni belirlenemeyen anormal kanamaların olması’’ durumlarında rahmin alınması kararı hastanın sağlığı açısından en iyi seçenek olabilmektedir. Özellikle, rahim kaynaklı patolojilerin rahmin alınması gerekliliğini gösterdiği noktada cerrahi müdahalelerin olması önceliklidir. Bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Kurtaran’ın ‘’kapalı rahim ameliyatı’’ üzerine yapmış olduğu incelemeleri okuma fırsatına erişebileceksiniz.

‘’Kapalı Laparoskopik Histerektomi Operasyonu’’ nedir?

Rahmin alınması ameliyatının tıp literatüründeki ismi ‘’histerektomi’’dir ve bu ameliyat, açık ameliyat veya laparoskopi yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Açık veya kapalı ameliyatın tercih edilmesi, hastanın sağlık durumu ile rahminin boyutuna göre belirlenmektedir. Lakin, günümüzde histerektomi operasyonları için laparoskopi yöntemi genellikle tercih edilmektedir. Bu durumun sebebini estetik kaygılar ve hızlı iyileşme süreci oluşturmaktadır. Laparoskopik histerektomi ameliyatı; 1 ila 1,5 saat arasında gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrasında herhangi bir sorunun olmaması durumunda hasta bir gün sonra taburcu edilmektedir.

Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Rahmin alınması hususunda karar verilmesinin ardından tetkikler ve testlerin doğrultusunda ameliyatın yapılması planlanmaktadır. Eğer ameliyatın gerçekleştirilmesinden evvel genel anestezi alımı konusunda herhangi bir engel bulunmuyor ise genel anestezinin uygulanması için hasta, ameliyathaneye götürülmektedir. Genel anestezi altında derin bir uykuya dalan hastanın göbek deliği ile kasık bölgesinin etrafına yaklaşık olarak bir santimetrelik küçük kesiler atılmaktadır. Kesiler atılmasının ardından karna (batın) operasyonun görüntülenmesi için kamera gönderilmektedir. Karın ile kasık bölgesine atılan kesilerin iç kısımlarına yerleştirilen özel cihazlar aracılığıyla rahim alınıp vajinadan dışarıya çıkarılmaktadır. Bununla birlikte, rahmin alınmamasının yanında yumurtalık (over) kistlerinin, tüplerin veya yumurtalıkların alınması söz konusu ise ameliyat esnasında bu işlemlerin hepsi birlikte yapılabilmektedir. Atılan kesilerin oldukça küçük olması nedeniyle hissedilen ağrı en az seviyede olmaktadır. Ek olarak, ameliyat sonrası hastanın iyileşme süreci açık ameliyat ile kıyaslandığında oldukça kısadır.

Kapalı Rahim Ameliyatı Ankara Ne Kadar Sürer?

Rahmin alınması adına gerçekleştirilen hem açık ameliyat hem de kapalı ameliyat yöntemlerinin süreleri hemen hemen aynıdır. Bununla birlikte, hastanın sağlık durumu ve rahminin yapısına göre ameliyat süresi uzayıp kısalabilmektedir. Patolojinin cinsi ve rahmin boyutu, kapalı rahim ameliyatı Ankara süresinde değişikliklere neden olabilmektedir.

Kapalı Rahim Operasyonu  Total Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sonrası Neler Yapılır?

Laparoskopik histerektomi ameliyatının ardından uygulanması gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. Öncelikle hasta, ameliyat sonrası alınması gereken ağrı kesici, demir preparatı ve antibiyotikleri kesinlikle aksatılmamalıdır ve bunlar doktorun önerdiği biçimde kullanılmalıdır. Eğer kapalı rahim ameliyatının ardından hasta, duş almak veya banyo yapmak isterse hastanın iki gün beklemesi gerekmektedir. Bununla birlikte, ameliyat sonrası süreçte 40 gün boyunca küvete, havuza veya denize girilmemesi lazımdır. 10 gün içerisinde atılan dikişler kendiliğinden eriyeceğinden dolayı hastanın bu dönemde tekrar kontrole gitmesine gerek yoktur. Ek olarak, 1 ila 2 hafta boyunca lekelenmelerin oluşması normal bir durumdur. Lakin, eğer ağrılı ve yoğun kanamalar meydana gelirse hasta kesinlikle doktoruna başvurup muayene olmalıdır.