Gebelik Öncesi Danışmanlık Ankara
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sahip oldukları mevcut rahatsızlıkların tespit edilip bu rahatsızlıkların bebek için olası etkilerinin belirlenerek riskleri asgari düzeye indirmek amacıyla gerçekleştirilen incelemeye gebelik öncesi danışmanlık denmektedir. Gebelik öncesi danışma süreci hem anne adaylarını hem de baba adaylarını ilgilendirmektedir. Bu süreç boyunca anne adayı bireyin tıbbi, sosyal ve genetik durumu araştırılıp en iyi duruma getirilmeye çalışılmaktadır. Gebelik öncesi danışma ile birlikte anne adayı bireye beslenme, yaşam tarzı ve egzersiz gibi konularda tavsiyeler verilmektedir. Bununla birlikte, anne adayı bireyde var olan bütün sistematik hastalıklar da gebelik öncesi danışma ile ele alınıp araştırılmaktadır. Diyabet, damar tıkanıklığı, varis, epilepsi, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer ile ilgili hastalıklar, kalp hastalıkları, guatr bozuklukları ve hamileliği etkileyebilecek bütün olasılıkların incelenmesi mühimdir. Araştırmalar ile incelemelerin sonucunda gerekli olan tetkikler, testler, teşhisler ve tedavi metotlarına başvurulmaktadır.
Hamilelik doğal bir durumu temsil etmektedir. Lakin, bazı durumlarda anne adayı ile bebeği tehlikeye atabilecek bir takım riskler ve komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Çocuk sahibi olmak isteyen anne adayı bireyler, hamile kalmasının ardından değil hamile kalmadan önceki süreçte gebelik öncesi danışmaya başvurmalıdır. Böylelikle, hamilelik sürecinde meydana gelebilecek olası sorunlar ve rahatsızlıklar çok daha erken tespit edilip bu hususta önlem alınabilmektedir.
Jinekolog yani kadın doğum doktoru, anne adayı bireyin sağlıklı bir hamilelik geçirip sağlıklı bir bebeğe sahip olması adına bir takım kurallar ve yapılması gerekenler üzerinde durmaktadır. Hamilelik öncesi dönemde yaptırılması gereken aşılar yaptırılmalıdır. Bu gerekli aşılar anne adayını ve bebeğini bir takım enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Anne adayının kullandığı ilaçlar, alkol ve sigara kullanımı; doğacak olan bebekte bazı sakatlıkların olmasına sebebiyet verebilmektedir. Böyle bir durumun olasılığı noktasında anne adayı birey, zaman kaybetmeden, doktoruna başvurmalıdır. Beyin ve omurilik ile alakalı doğuştan gelen sakatlıkların önüne geçilebilmesi adına hamile kalınmadan bir ay evvel, folik asit desteği alınmalıdır. Bir gün içerisinde en az 400 mikrogram alınması gereken folik asit tozu, riskin yüksek olduğu vakit arttırılabilmektedir. Anne adayının aşırı zayıf veya kilolu olması durumu, hamilelik sürecini negatif yönde etkileyebilmektedir. Anne adayı birey ideal kilosuna ulaşmasının ardından hamile kalmalıdır. Anne adayı bireyin şeker, tansiyon, tiroid rahatsızlıkları veya başka bir hastalığı mevcut ise öncelikle bu hastalıklar tedavi edilmelidir ve tedavi olunduktan sonra hamilelik göz önüne alınmalıdır. Daha önce yaşanmış hamilelik durumu ve doğum öyküsü, hamilelik boyunca gerçekleştirilecek olan kontroller ve yapılacak takip için kritik bir öneme sahiptir. Dolayısıyla, anne adayı birey, önceki hamileliklerinde bir problem yaşamış ise doktorunu mutlaka bilgilendirmesi lazımdır.
Gebelik Öyküsü Hangi Konuları Kapsamaktadır?
Adet (regl) düzensizliği, hamile kalmada sıkıntının yaşanması, düşüklerin tekrar etmesi, erken doğum, ölü doğum, gebelik zehirlenmesi, plasentanın (bebeğin eşi) önde gelmesi, plasentanın (bebeğin eşi) erken ayrılması, sezaryen ya da müdahaleli doğum gerçekleşmesi, hamilelik sürecinde meydana gelen sistemik hastalıklar, enfeksiyon rahatsızlıkları ve anomalili bebek durumları gebelik öyküsünün kapsamında yer almaktadır. Tüm bu konulara ek olarak, anne adayının genetik yapısı incelenip ailede var olan hastalıklar da kontrol edilmelidir.
Anne adayının yaşı ile kilosunun doğru olarak belirlenmesi elzemdir. Anne adayının yaşı ile kilosunun belirlenmesinin ardından kan tahlili ve kan grubu testinin yapılması gerekmektedir. Gebelik sürecinde 12,5 ila 18 kilogram arasında kilo alımı zayıf anne adayı bireyler için; 11,5 ila 16 kilogram arasında kilo alımı da normal kilodaki anne adayı bireyler için normal ve uygun bulunmaktadır. Bununla birlikte, fazla kilolu anne adayı bireyler, gebelik sürecinde maksimum 7 ila 11,5 kilogram arasında kilo almalıdır. Tüm bu detaylar göz önünde bulundurulduğu vakit, hamile kalması hedeflenen anne adayı bireyin ideal kilosuna ulaşması lazımdır. Gerektiği takdirde, bu süreçte bir diyetisyene de başvurulabilmektedir.