Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı – Op. Dr. Volkan Kurtaran

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Ankara

Kapalı ve açık yumurtalık kisti ameliyatı olmak üzere yumurtalık kisti ameliyatları iki farklı yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı ile birlikte hastanın kasığında ya da göbek çevresinde delikler açılmaktadır. Açılan bu delikler aracılığıyla kistin çıkarılması hedeflenmektedir. Ameliyat esnasında atılan kesiler oldukça küçüktür. Dolayısıyla, hasta minimum düzeyde ağrı hissedip çabucak iyileşmektedir. Bu sebepten ötürü, uygun koşulların var olması ile kapalı ameliyat yani laparoskopi yöntemi uygulanmaktadır. Hastanın aşırı kilolu olması, hastanın hamile olması, aşırı kanamanın meydana gelmesi veya kistin boyutunun büyük olduğu durumlarda laparoskopi yöntemine başvurulmayabilir. Ek olarak, laparoskopi yönteminin uygulanması noktasında var olan tümör hücrelerinin karnın içine doğru dağılma riski bulunmasından dolayı, malign yani kötü huylu kistlerin mevcut olduğu durumlarda kapalı yumurtalık kisti ameliyatı tercih edilmemektedir.

Kanama olasılığı, karın içerisinde yapışıklık ve malignite olması şüphelerinin bulunması hususunda hastaya açık yumurtalık kisti ameliyatı yapılmaktadır. Kistin boyutunun sekiz santimetreden küçük olması, hastanın genç veya orta yaşlı olması, kistin kendi kendine yok olabilecek durumunun mevcut olması ve yapılan tetkik ile testler sonucunda hastanın rahim kanserine sebebiyet verebilecek bir duruma sahip olmaması noktalarında cerrahi müdahaleye başvurulmayabilir. Cerrahi müdahalenin tercih edilmemesi durumunda hasta, doktorun uygun gördüğü doğum kontrol hapları aracılığıyla tedavi edilebilmektedir. 50 yaşında ve 50 yaşının üzerinde olan hastalar için kistin boyutu göz önünde bulundurulmadan kist, ameliyat ile alınmaktadır. Hastanın sağlığı açısından ileri dönemlerde herhangi bir problemin oluşmaması adına ameliyat ile alınan kistin patolojik inceleme yapılması amacıyla gönderilmesi lazımdır. Eğer kist patlamış ise, ağrıya neden oluyorsa, torsiyona yani dönemeye sebebiyet veriyorsa; kistin boyutu, türü, hastanın yaşı ve diğer faktörler göz önünde bulundurulmadan hastanın derhal ameliyata alınması elzemdir.

Ameliyat Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Bir takım durumlar hastanın ameliyat olmasını gerektirmektedir. Hastanın yaşı 50 veya 50’nin üzerinde ise, hasta çocuk ise, saptanan kistin boyutu 8 santimetreden fazla ise, hastada kanser şüphesi bulunuyorsa, kanser markerlarında artış meydana gelmişse, hasta takip edilip tedavi olmasına rağmen kist küçülmeyip aksine daha da büyüyorsa, kanama, dönme, patlama ve şiddetli ağrı görülüyorsa ve ultrasonografik görüntülemede malign yani kötü huylu kist gözlemlenmişse veya kistin içerisinde papiler çıkıntı bulgusuna rastlanılmışsa; hastanın ameliyat olması elzemdir. Jinekolog yani kadın doğum uzmanı tarafından hasta ameliyat edilip mevcut kistler alınmaktadır.

Yumurtalık Kisti Ameliyatının Süresi Ne Kadardır?

Yumurtalık kisti ameliyatının açık veya kapalı yöntem ile gerçekleştirilmesinden bağımsız, yapılacak olan ameliyatın süresi yaklaşık olarak 1 ila 3 saat arasında seyir etmektedir. Bununla birlikte, kistin boyutu, cinsi, hastanın kilosu, hastanın yaşı ve hastanın rahminde meydana gelebilecek problemler ameliyatın süresini değiştirebilmektedir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatının Ardından Cinsel İlişkide Bulunmak

Yumurtalık kisti ameliyatından sonra hastanın ağrı duymayıp kendisini iyi hissetmesi noktasında cinsel ilişkide bulunmasında herhangi bir problem bulunmamaktadır. Rahmin alınması durumunda hastanın 1 ay sonra cinsel ilişkide bulunması serbesttir. Bununla birlikte, eğer kist veya yumurtalıklar ameliyat ile alınmış ise ameliyatın ardından 10 ila 15 gün sonra hastanın cinsel ilişkide bulunması önerilmektedir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin 6 ay süresince korunarak cinsel ilişkide bulunmaları gerekmektedir ve çiftin 1 sene boyunca bebek sahibi olmamaları tavsiye edilmektedir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatının Ardından Adet (Regl) Ne Zaman Başlamaktadır?

Yumurtalık kisti ameliyatı olan hastanın en son gördüğü adet (regl) zamanına göre değişmek ile birlikte, ameliyatın ardından hastanın yaklaşık olarak 1 ay içinde adet (regl) kanamaları başlamaktadır. Bununla birlikte, yumurtalık kisti ameliyatından ötürü hastalarda strese bağlı olarak adet (regl) düzensizliğinin meydana gelebileceği de unutulmamalıdır. Bu duruma ek olarak, ameliyatın ardından görülmekte olan her kanamanın sebebi adet (regl) kanaması değildir. Ameliyatın hemen sonrasında kanamanın yaşanması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.